Odběry v Praze téměř končí, testovat se budou už jen děti. V Brně nepřijímají seniory

Už jen děti od 8 do 17 let podstoupí testy, které probíhají v rámci studie kolektivní imunity v Praze. Z ostatních věkových skupin mají již výzkumníci dostatek vzorků. Na brněnská odběrová místa ještě mohou chodit i dospělí, ale byl již proveden potřebný počet odběrů u seniorů nad 60 let. O víkendu se ale lze vydat i jinam než na místa, kde sběr dat pro studii probíhá. Začal první dubnový víkend bez omezení volného pohybu, i když se lidé ještě nesmějí sdružovat více než po deseti. Opět lze také vycestovat z republiky, ale případný návrat by byl velmi komplikovaný, navíc sousední státy vesměs nepovolují cizincům vstup na své území. Kvůli tomu proběhl i protest v obou částech Těšína.

  • Plošné testování pro studii kolektivní imunity pozvolna končí. V Praze budou v neděli testovány už jen děti v Kateřinské zahradě, ostatní místa se uzavřou. V Brně se od soboty netestují senioři. Výzkumníci mají již dost vzorků. Na dalších místech odběry pokračují. 
  • V první víkendový den od povolení konání farmářských trhů lidé doslova zaplavili pražskou náplavku, kde proběhl jeden z nich. Zájem byl i o další trhy v Praze, méně lidí přišlo například v Mariánských Lázních.
  • V Těšíně proběhl protest proti opatřením, které neumožňují překračovat hranice. České hranice se sice částečně otevřely, ale polské zůstávají neprostupné.
  • Problémy s rozšířením koronaviru má nemocnice v Mariánských Lázních a několik sociálních zařízení v Karlovarském kraji.
  • V Česku bylo do sobotního rána pozitivně testováno 7273 lidí. Vyléčilo se zatím 2389 z nich. Testů bylo dosud provedeno 210 705.
On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

Česká republika je po šesti týdnech k dispozici svým občanům, kteří se mohou vypravit kamkoli. Je ale třeba počítat s tím, že většina obchodů je stále zavřených, restaurace fungují přinejlepším přes okénko, omezená ještě zůstává doprava – České dráhy vrátí větší počet vlaků na pravidelné trasy až v neděli.

První víkend od zavedení mimořádných opatření se mohou konat farmářské trhy – povolené jsou od minulého pondělí – a také jde o první víkend, kdy se mohou konat malé svatby. Vše je ale svázáno platnými omezeními. Například na pražské náplavce je místo obvyklých 90 až 100 jen 31 stánků. Je totiž potřeba zachovat mezi nimi bezpečný odstup.

I přesto lidé na trhy přišli. Na pražském Kubánském náměstí dokonce měli někteří prodejci již před polednem vyprodáno. Lidé přišli nakoupit pečivo, mléko, vejce, marmelády či sazenice. Někteří zákazníci litovali, že jim nyní prodávající nemohou dávat své produkty ochutnávat.

Obnovený farmářský trh na náplavce
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Menší zájem byl o vzkříšený farmářský trh v Mariánských Lázních. Podle správce tržiště Radka Aleše přišla přibližně pětina počtu lidí, kteří chodívali. Méně bylo i stánků, hlavním důvodem ale nebyly povinné odstupy.

„Někteří prodejci ukončili na čas svoji živnost a našli si třeba zaměstnání nebo brigádu, nějaký dočasný příjem, protože byli po dobu těch opatření absolutně bez příjmů. Někdo měl strach z koronaviru a byli i tací, kteří měli strach z nejasných tržeb nebo jak to tu bude vůbec fungovat,“ přiblížil Aleš.

Z republiky se smí, do sousedních zemí ale často ne. Na hranicích je klid

Od pátku se opět smí opustit republiku. Politici ale vyzývali, aby toho lidé příliš nevyužívali i proto, že je velmi komplikovaný návrat. Do neděle je ještě po návratu bez výjimky povinná karanténa. Až od pondělí bude možné ji nahradit předložením negativního testu na koronavirus.

Podle zjištění redaktorů ČT z hraničních přechodů ani v sobotu není o cesty do zahraničí velký zájem. „Situace je velmi klidná, kolony se netvoří ani v jednom směru,“ informovala v sobotu ráno z Rozvadova Barbora Němcová. Podobné je to v Mikulově, kudy jezdí hlavně kamiony.

Případné vycestování kromě požadavků na karanténu či předložení testu při návratu komplikuje i postup sousedních států. Například Polsko vstup na své území vůbec neumožňuje, zatímco Rakousko vyžaduje negativní test a také aby mělo auto plnou nádrž. „Jsme rádi, že se otevírají hranice, ale podmínky, které jsou pro přechod hranic dány, jsou pro cestovnáí kanceláře v zásadě neschůdné,“ podotkl mluvčí Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Těšínský protest
Zdroj: Vladimír Pryček/ČTK

Podmínky pro přechod hranic se obzvláště nelíbí obyvatelům Těšína – města rozděleného řekou a historií mezi dva státy, které se v posledních letech opět významně propojilo. To teď ale není možné – ani po pootevření českých hranic. V sobotu se obyvatelé obou břehů řeky Olše sešli k protestům. 

Podle policejního mluvčího Davida Schöna protestovalo asi 50 lidí. Volali po návratu k rodinám i do práce. „Všichni jsme si zvykli na to, že žijeme v jednom městě,“ podotkl polský novinář žijící v Česku Szymon Brandy.

86 pozitivních testů za den. Osm z nich v Mariánských Lázních

V pátek přibylo v republice 86 lidí s pozitivním testem na nový typ koronaviru. Celkem se od počátku března, kdy byly zaznamenány první nemocní, nakazilo 7273 lidí. Denní nárůst byl v pátek sice poměrně nízký, druhý nejnižší od začátku týdne, zároveň ale ve srovnání se čtvrtkem šlo více než o poloviční zvýšení. Vzhledem k předcházejícímu vývoji ale působí čtvrteční počet pouhých 55 pozitivních testů spíše jako anomálie – ve středu jich ještě bylo 99.

Z více než sedmi tisíc lidí, kteří byli zatím pozitivně testováni, je stále nemocných 4669. Vyléčilo se dosud 2389 lidí. Celkový počet provedených testů na koronavirus přesáhl 210 tisíc. Od středy, kdy byl proveden rekordní počet 8807, se denní počty snižují. V pátek jich laboratoře povedly 7073.

Významný relativní nárůst počtu nemocných hlásí Mariánské Lázně, kde v pátek přibylo osm nakažených. „COVID-19 bohužel v tomto týdnu nabral v Mariánských Lázních druhý dech. Momentálně evidujeme 24 lidí s pozitivním výsledkem testu, přičemž v pátek přibylo osm případů,“ uvedl starosta Martin Kalina (Piráti).

Problém se vyskytl v nemocnici – pozitivní testy mají její zaměstnanci i pacienti. Zdravotnické zařízení ale pod domluvě s hygieniky nesdělí přesný počet nakažených, uvedla Veronika Hyšplerová z jejího vedení. Nakaženým byla nařízena karanténa a bylo zahájeno sledování blízkých kontaktů.

V Karlovarském kraji se navíc s šířením nákazy potýkají sociální zařízení. COVID-19 se objevila ve dvou různých zařízeních, v jednom u klientky, ve druhém u zaměstnance, řekla mluvčí Krajské hygienické stanice Karlovy Vary Michaela Zajíčková.

Tým složený ze zástupců Karlovarské krajské nemocnice a krajské hygieny odebral vzorky v Domově pro seniory Spáleniště v Chebu a Domově pro seniory Skalka v témže městě. Výsledky budou ale známé až po víkendu.

V Brně již netestují seniory, v Praze odebírají krev jen dětem

Kromě „běžného“ testování lidí, u nichž je podezření na nákazu nemocí COVID-19, pokračuje také rozsáhlé testování těch, kteří žádné příznaky nemají a choroba jim dosud nebyla diagnostikována. Jde o součást studie kolektivní imunity, pro kterou probíhají odběry v Praze, Brně, Olomouci, Litovli a Uničově.

V hlavním městě je ale sběr vzorků téměř u konce. Dopoledne oznámili organizátoři, že již naplnili kapacitu ve věkových skupinách 40 až 59 let a nad 60 let, odpoledne přibyla i skupina 18 až 39 let. „Organizátoři studie po naplnění dospělých testovaných kohort rozhodli o uzavření stanů v Praze na náměstí Míru a v Zítkových sadech u Palackého náměstí, a to od zítřka (neděle),“ řekla mluvčí 1. lékařské fakulty Univerzty Karlovy Petra Klusáková.

Částečně mají naplněnou kapacitu i v Brně.  Policisté již od sobotního rána posílali z odběrových míst domů seniory nad 60 let, potřebný počet vzorků 1000 lidí z této kategorie odebrali již v minulých dnech.

Jiná je situace v Olomouckém kraji, kde ale testování začalo až v pátek – o den později než v Praze a Brně.

Odborníci nyní potřebují především děti ve věku 8 až 17 let. V Praze je to jediná věková skupina, u které odběry ještě probíhají. Dopoledne byla podle mluvčí Klusákové otestována jen asi čtvrtina potřebného počtu tisíce dětí. Odpoledne se ale v Kateřinské zahradě, kde se děti testují, dlouhá, možná stohlavá fronta. V podobný vývoj doufají i v Brně, kde se jich za první dva dny nepodařilo otestovat ani stovku.

Děti – včetně mládeže nad patnáct let – musí na test přijít se svým zákonným zástupcem, jinak do testování nemohou být zapojeni. „Jsou nezletilí, proto musí přijít se zákonným zástupcem, který na místě podepíše souhlas,“ vysvětlila Michaela Jelínková z Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

V Praze bude od neděle možné přijít s dětmi na testy dříve než ve dnech předcházejících. Nezletilí se v metropoli zatím testovali na odběrovém místě v Kateřinské zahradě. Ta byla zatím dopoledne vyhrazena seniorům, děti měly přicházet odpoledne. Nově budou moci dorazit již od deseti hodin dopoledne.

Co bude po víkendu? Vysoké školy budou dále učit na dálku

Uvolňování bude pokračovat hned po víkendu. V pondělí budou moci otevřít obchody do 2500 metrů čtverečních či posilovny a také zoologické zahrady, knihovny a rozšíří se možnost navštěvovat vysoké školy. Na ně zatím mohou pouze studenti nejvyšších ročníků maximálně v pětičlenných skupinách, nově půjde o všechny studenty.

Představitelé škol zdůrazňují, že na dosavadní podobě výuky se mnoho nemění. Podle rektora Univerzity Palackého Jaroslava Millera někteří studenti si rozhodnutí vlády vysvětlili tak, že se činnost školy zcela obnoví. Tak tomu není, studenti budou moci přijít na individuální konzultace, praxi a práci v laboratořích či na zkoušky, prorektor Petr Bilík ale upozornil, že do konce semestru již klasická výuka nejspíše nezačne.

Podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) je ale nejdůležitější, že parlamentem prošel zákon, který na vysokých školách umožňuje pořádat přijímací či závěrečné zkoušky na dálku. „Hlavní, co jsme zákonem sledovali, bylo uvolnění rukou rektorům,“ uvedl. Zdůraznil, že vládou schválené rozvolnění neznamená, že by se mohly obnovit přednášky. Očekává navíc, že i přes rozvolnění pravidel se školy více otevřou studentům až později než v pondělí, než se připraví na všechna potřebná bezpečnostní opatření.

Hned první den otevřou také jen některé zoologické zahrady. Například ta liberecká již oznámila, že není připravena tak narychlo zahájit provoz – vláda změnila dříve ohlášený harmonogram až v noci na pátek a zoo mohou otevřít již v pondělí. Ve Dvoře Králové zoo v pondělí otevře, ale pouze těm, kdo si koupí vstupenky na jejím webu nebo má permanentku. Pokladna nebude otevřená, což je míněno jako opatření proti shlukování lidí.

Návštěvníci musí i nadále dodržovat přísnější hygienická pravidla, například mít roušky a dodržovat rozestupy. V areálu zoo budou na několika místech stojany s dezinfekčním gelem.