Od neděle budou v Praze výluky na železnici

Praha – Výluky zkomplikují cestování lidem, kteří pojedou na počátku prosince vlakem z pražského hlavního nádraží směrem na Beroun a Mladou Boleslav. Některé spoje totiž budou začínat a končit na nádraží ve Smíchově respektive ve Vysočanech. Výluka se dotkne také části spojů mířících z Wilsonova nádraží směrem na Kolín. Ty nepojedou oklikou přes Vršovice, nýbrž po Novém spojení do Libně a po hlavní trati do Běchovic. První výluky začnou v neděli, většina omezení bude platit mezi 8. a 12. prosincem.

Od 6. do 12. prosince budou čtyři osobní vlaky přijíždějící mezi 10:30 a 16:30 do Prahy po trati 070 od Turnova resp. Mladé Boleslavi nebo Všetat končit na nádraží ve Vysočanech.

Od 8. do 12. prosince bude většina dopoledních a část odpoledních osobních vlaků jedoucích z Prahy po trati 171 přes Karlštejn do Berouna začínat na smíchovském nádraží. Na Smíchov bude možné dojet v rychlících, které z hlavního nádraží vyrážejí deset minut před obvyklým odjezdem odřeknutých vlaků. V rychlících budou mezi Wilsonovým nádražím a Smíchoven platit i jízdenky Pražské integrované dopravy. Naopak končit bude na nádraží Praha-Smíchov každý druhý rychlík od Plzně a Berouna včetně mezistátních spojů z Bavorska. Na hlavní nádraží pojedou všechny osobní vlaky, které budou na odřeknuté rychlíky čekat na Smíchově, a rychlíky přijíždějící do Prahy od Chebu.

Rekonstrukce, kvůli které bude omezen provoz na hlavním nádraží, se dotkne také některých vlaků, které z Prahy jezdí po trati 011 přes Český Brod na Kolín. Část rychlíků a posléze i expresů bude jezdit přes Libeň, nebudou tedy zastavovat ve Vršovicích, které úplně minou. Cestující z Vršovic se tak budou muset na hlavní nádraží dopravit buď osobním vlakem od Benešova nebo tramvají či autem.