Od dneška působí pro EU společné armádní uskupení ČR a SR

Praha - Celkem 2600 vojáků z České republiky a Slovenska bude od dnešního dne do konce roku připraveno působit ve prospěch Evropské unie v rámci společného bojového uskupení. První vojáci by na místě vzdáleném od Bruselu až 6 tisíc kilometrů měli být schopni zasahovat už deset dní po vydání rozkazu, řekl náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. Souběžně s česko-slovenskou "battlegroup" bude v druhé polovině letošního roku ve prospěch EU působit i druhé podobné uskupení tvořené vojáky z Belgie a Švédska.

Až 1800 vojáků bude mít velitelství v německé Postupimi 

Bojové uskupení EU zatím nikdy v historii zasahovat nemuselo. To česko-slovenské počítá s případným nasazením přibližně 1600 či 1800 vojáků. Přesnou podobu zasahujících jednotek by určila až konkrétní mise, na jejímž zadání by se museli shodnout politici Evropské unie. „Jednotka má schopnosti nejen bojové, ale je připravena i na evakuační a humanitární operace,“ dodal Picek.

Jádrem české části bojového uskupení budou výsadkáři ze 43. mechanizovaného praporu z Chrudimi, Slováci přispějí přibližně 400 vojáky mechanizované roty. Velitelství bude mít společná jednotka v německé Postupimi, kde budou kromě českých a slovenských vojáků pracovat i důstojníci z dalších zemí EU. V Evropě je celkem pět velitelství, odkud jsou bojová uskupení řízena. „Česká republika nemá ty prostředky, které jsou v Postupimi k dispozici,“ podotkl operační velitel bojového uskupení Hynek Blaško.