Nová železniční zastávka Tábor - Čápův Dvůr uleví dopravě

Tábor - Už tuto neděli v ranních hodinách začnou stavět vlaky na nové železniční zastávce Tábor - Čápův Dvůr. Stanice, která leží v blízkosti průmyslové a obchodní zóny, by měla především ulevit přetížené táborské dopravě. Dnes ji slavnostně otevřeli zástupci Českých drah a města. Její vybudování je součástí stavby IV. železničního koridoru a vyžádalo si 12 milionů korun.

„Předpokládám, že nám to pomůže uvolnit i přepravu místních obyvatel. Zastávka je budována s tím, že bude zakomponována do integrovaného dopravního systému Tábora, Sezimova Ústí a Plané nad Lužnicí,“ vysvětlila starostka Tábora Hana Randová. Také upozornila na to, že zastávka je umístěna na místě strategickém pro budoucnost, protože poblíž vzniká další obchodní centrum. O vzniku zastávky jedná město s ČD už od začátku roku 2006.

„V pracovní dny zde bude zastavovat 20 osobních spojů, v sobotu to bude 14 vlaků a v neděli osm,“ řekl ředitel krajského centra ČD Jiří Kafka. Zastávka pomůže lidem dostat se na nákupy i za prací a je součástí dopravního systému Táborska, který denně využívá přes tři tisíce cestujících.

Kromě MHD do něj patří i 22 linek příměstské autobusové dopravy a dvě trati ČD z Tábora do Prahy a do Bechyně. „Souměstí Tábor - Sezimovo Ústí - Planá je liniové a chyběly nám mezilehlé zastávky,“ zdůraznil vedoucí odboru dopravy táborské radnice Erazim Troch.

Stavba zastávky je součástí modernizace úseku Doubí u Tábora - Tábor, která skončí do července 2009 a vyžádá si 2,8 miliardy korun. Při obnově trati, která je součástí IV. železničního koridoru z Děčína přes Prahu, Veselí nad Lužnicí, České Budějovice do Dolního Dvořiště, nahradila jednokolejnou trať dvoukolejná. Díky tomu se zvýší rychlost vlaků v některých úsecích až na 160 kilometrů za hodinu. Nyní je nejvyšší povolená rychlost 100 kilometrů v hodině. V současné době se přestavuje železniční stanice Tábor, která je poslední etapou stavby.