Nestažení výpovědí ohrozí vládní sliby, míní Kalousek

Praha - Pokud nebudou výpovědi stahovány, pak jde o jednostranné nedodržení memoranda. Ministr financí Miroslav Kalousek v diskusním pořadu Václava Moravce odboráře i veřejnost ubezpečil, že vláda je připravena ve středu do písmene dodržet dohodu, schválit tarify a uvolnit peníze. Nicméně, pokud lékaři nebudou své výpovědi stanovat, tak podle jeho názoru v tuto chvíli není možné o memorandu hlasovat. „Vláda to může odhlasovat a uvést ty mechanismy v účinek teprve tehdy, když odboráři tu dohodu dodrží.“ Kalousek tak reagoval na události posledních dní, kdy LOK vyzval k přerušení stahování výpovědí kvůli tomu, že vedení vinohradské nemocnice odmítlo vzít zpět Martina Engela a Miloše Volemana, za které už má náhradu.

Voleman v OVM potvrdil, že memorandum má pro lékaře vyšší prioritu než pakt solidarity - který v rámci akce Děkujeme, odcházíme podepsali a který měl zajistit místa všem protestujícím lékařům. „Učiníme všechny kroky, aby memorandum bylo naplněno. Memorandum říká, že LOK vyzve ke stažení výpovědí a ukončí akci, nikoliv, že lékaři výpovědi stáhnou. To nemůžeme zaručit. Obecně řečeno velká většina lidí výpověď stáhne v okamžiku, kdy to vláda schválí,“ uvedl dnes v televizi Voleman.

Ředitel vinohradské nemocnice Marek Zeman, který je členem pražské ODS, dnes České televizi řekl, že mu Voleman vyhrožoval. „Bylo mi vyhrožováno, že pokud nevezmu všech sto procent lékařů, kteří zažádají o vzetí zpět výpovědi, tak bude akce pokračovat,“ prohlásil.

Reportáž Jany Čermákové (zdroj: ČT24)

Co zaznělo v OVM

Kalousek: „Vláda je ve středu připravena schválit tarify, uvolnit peníze. Ale to předpokládá stahování výpovědí.“

Voleman: „Pokud to memorandum projde ve středu vládou, nemá LOK nejmenší důvod dokument “shazovat ze stolu".

Šéf komunistů Vojtěch Filip se domnívá, že nastal čas na to, aby vláda, potažmo ministr zdravotnictví zasáhl. Jiná situace by podle Filipa byla v případě zaměstnavatelů ne přímo podřízených ministrovi. I přesto, že v memorandu není podmínka, že ministr zajistí, že se budou odboráři moci vrátit do práce, se Filip domnívá, že v tuto chvíli jde o autoritu vlády, neboť ministr může rozhodnout například o místu ředitele nemocnice. „Já si myslím, že pan ředitel si z ministra udělal legraci.“

Kalousek z pozice vlády v této situaci nevidí nic nového. Vláda podle něj své slovo dodrží do puntíku tak, jak to stojí v podepsaném memorandu. A to i přesto, že některé ústupky obsažené v dokumentu vládě nebyly po chuti, ale nemohla prý riskovat například kolaps zdravotnictví na Vysočině či ohrožení zdraví malých dětí.

Podat výpověď není totéž, co stávkovat

Na fakt, že ne všichni mohou dostat své místo zpátky, ministr zdravotnictví Leoš Heger lékaře upozorňoval. „Oni nestávkovali. Kdyby stávkovali a byla dohoda o stávce, tak není o čem mluvit. Oni podali výpověď, což je procesně trochu jiná věc. A pokud se rozhodli k této formě protestu, tak jako vzdělaní lidé museli vědět, že tato forma protestu přináší sice nějaké výhody, protože si na vládě něco vymohli, ale také jistá rizika a to je to, že jim nelze garantovat návrat zpátky.“

Heger nebude zasahovat do personální politiky ředitelů

Ministr se domnívá, že nelze hovořit za ředitele zdravotnických zařízení. Kalousek tvrdí, že ministr zdravotnictví nemá právo nařídit řediteli zdravotnického zařízení, aby někoho přijal. On jako ministr zdravotnictví by to také neudělal, nicméně připomněl by řediteli, že odpovědnost za to, že bude fungovat vinohradská nemocnice, si svými rozhodnutími nese on. 

A ministr zdravotnictví Leoš Heger se vyslovil podobně. Ministerstvo zdravotnictví podle něj nehodlá v souvislosti s opětovným přijímáním lékařů, kteří dali výpověď v rámci akce Děkujeme, odcházíme, zasahovat do personální politiky ředitelů nemocnic. Heger v prohlášení upozornil, že v memorandu Lékařskému odborovému klubu nebylo přislíbeno, že budou přijati všichni lékaři, kteří o to požádají.

Heger po jednáních s LOK slíbil najít pro zdravotnictví dvě miliardy korun na platy lékařů. Lékařští odboráři slíbili, že své výpovědi stáhne okolo 3800 doktorů, jejichž odchod by zkomplikoval či znemožnil péči o pacienty. Dohoda obsahuje závazek LOK je ke stažení vyzvat, není v ní ale garance návratu všech účastníků protestu na původní pracovní místa.