Neobvykle teplý podzim mate přírodu. Rostliny se ještě zelenají, krávy se pasou

UDÁLOSTI: Počasí mate přírodu (zdroj: ČT24)

I když by měl vrcholit podzim, je počasí na polovinu listopadu docela teplé – a ještě neskončilo vegetační období. Mate to přírodu. Rostliny se namísto odpočinku před zimou vysilují. Tím se také prodlužuje období, kdy může zůstávat dobytek na pastvinách. Farmáři tvrdí, že nepamatují, že by se někdy pásl venku v tak pokročilé roční době.

V listopadu občas už i v nížinách sněží, ale letos ne. Teploty dosud zůstávaly vysoko nad nulou – často až kolem deseti stupňů Celsia. Podle toho, co říká počasí, se také řídí příroda, a tak listopad leckde nevypadá tak docela listopadově. Třeba řepkové pole v Podještědí, které zaseli v srpnu, se ještě zelená. Rostliny by přitom měly být zatažené k zemi, aby kořeny nastřádaly co nejvíce energie na jaro.

Libor Kverek ze zemědělského podniku, kterému pole patří, uvedl, že rostliny plýtvají energií na listy, i když jsou dvakrát krácené s pomocí fungicidu, který by měl růst zpomalit. Pořádnou zimu ale nenahradí. „Potřebuje chladné počasí, nulu, mráz. Řepku nám to zabrzdí,“ podotkl.

Protože je neobvykle zeleno, zůstává také dobytek na pastvinách. Podle farmářů je i to zcela neobvyklé. „Letos je asi první rok, kdy můžeme ještě v půlce listopadu říci, že pořád máme dobytek na pastvě,“ zdůraznil mluvčí Regionální agrární rady Libereckého kraje Jiří Teplý.

Zatímco u rostlin jsou zemědělci kvůli teplému podzimu nervózní, u zvířat si naopak nemohou na počasí stěžovat. Šetří jim to seno. Potíž však může být, že porušují vyhlášku, která s teplým listopadem nepočítá a nařizuje po 31. říjnu ustájení.

Podle Jiřího Teplého ale nedává smysl mít dobytek ve stájích a přikrmovat ho v takových podmínkách. „Má co žrát,“ upozornil.

Na pastvě zůstane dobytek nejméně do konce týdne. Zda se pak už přestěhuje do stájí, nebo ještě zůstane venku, zemědělci rozhodnou podle dalšího vývoje počasí.