„Není třeba v tom hledat nějaké složité symboly či vzkazy.“ Bohuslav Sobotka končí s vysokou politikou

Bývalý předseda vlády a ČSSD Bohuslav Sobotka odchází z vrcholné politiky. K 1. dubnu rezignuje na mandát poslance a zůstane jen řadovým členem strany. Oznámil to na sociálních sítích. Ve sněmovně byl 22 let, rozhodnutí odejít označil za osobní. Někteří kolegové ze sněmovny ale za ním vidí Sobotkův nesouhlas s jednáním ČSSD o vládě s ANO. Ve sněmovně by na jeho místo měl nastoupit bývalý šéf poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák.

„Není třeba v tom hledat nějaké složité symboly či vzkazy. Moje rozhodnutí je hluboce osobní. V aktivní politice jsem strávil téměř čtvrt století, z toho celkem osm let v sociálnědemokratických vládách, a nyní cítím, že mám ve svém věku zřejmě poslední šanci vydat se – ještě v plné síle – úplně jinou životní cestou,“ napsal.

Konkrétní plány o své budoucnosti zatím Sobotka nemá, jasno by chtěl mít v příštím roce. Do té doby se plánuje věnovat rodině, vzdělávat se, odpočívat a číst si. Podle něj jde o věci, na které v uplynulých letech neměl kvůli politice čas.

„Nepůjdu cestou některých bývalých premiérů či předsedů stran a nebudu svým následovníkům v čele ČSSD okopávat v médiích kotníky,“ uvedl. Konec ve vysoké politice ale pro Sobotku prý neznamená konec jeho občanské aktivity.

Bohuslav Sobotka odchází z vysoké politiky
Zdroj: ČT24/ČTK

Sobotka zůstane dál řadovým členem ČSSD. Zmínil také, že ve vnitrostranickém referendu bude hlasovat proti účasti sociálních demokratů ve vládě ANO Andreje Babiše s podporou komunistů. „Moje důvody jsou dlouhodobě jasné a známé. A poslední týdny je více a více potvrzují,“ vysvětlil. 

„Pokud se dohodneme s ANO, tak bude rozhodovat celá členská základna v referendu, tedy i Bohuslav Sobotka. Všichni budou moci svůj názor vyjádřit, takže finální verdikt padne tímto způsobem… Asi by bylo dobré počkat si na to, co bude vyjednáno a zda vůbec bude něco vyjednáno, než dávat stanoviska, jak budou členové hlasovat,“ uvedl nový předseda ČSSD Jan Hamáček.

Někdejší Sobotkův vnitrostranický soupeř Michal Hašek uvedl, že po odchodu expremiéra ze sněmovny skončí spekulace o tom, jak se poslanci ČSSD postaví k podpoře společné vlády s hnutím ANO.

Političtí soupeři ČSSD v reakci na Sobotkovo oznámení vyzdvihovali, že někdejší předseda ČSSD vedl politiku založenou na programu. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše je rozhodnutí důsledkem toho, že ČSSD vede jednání o vládě s ANO, jehož předseda Babiš stojí za Sobotkovým politickým pádem. Babiš nechtěl Sobotkovo rozhodnutí komentovat.

Sobotka loni v červnu kvůli klesajícím preferencím opustil funkci předsedy ČSSD, kterou vedl od roku 2011. Přestože do voleb po jeho konci vedl sociální demokracii tehdejší šéf diplomacie Lubomír Zaorálek, řada straníků označuje hlavně Sobotku a jeho vedení za strůjce neúspěchu ČSSD v loňských sněmovních volbách. Sobotkovým nástupcem ve funkci předsedy ČSSD se minulý měsíc stal Jan Hamáček.