Nelegální líh ze Stojčína neobsahuje toxický metanol

Stojčín - Lihoviny zabavené v dosud největším nelegálním skladu v ČR neobsahují toxický metanol. Prokázal to rozbor celní správy, detektivové už kvůli daňovému úniku za stamiliony obvinili zlínského podnikatele Radka Březinu. Vyšetřování ale míří i na další podezřelé.

„Předběžné výsledky odebraných vzorků neprokázaly přítomnost metanolu,“ uvedla pro ČT tisková mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková. Státní zástupce předběžně počítá se škodou na spotřební dani ve výši 330 milionů korun.

Podle policistů nechal do skladu líh ukrýt zlínský podnikatel Radek Březina, kterého detektivové považují za hlavu nelegálního obchodu s alkoholem na Moravě za posledních šest let. Lidé ze Stojčína tvrdí, že objekt budil podezření už roky. „Samozřejmě, že jsme upozorňovali i policii na pohyb aut také v noci, což nám bylo divné,“ tvrdí stojčínský starosta Jiří Peltan.

Reportáž Radovana Daňka a Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)

Policie se aktivitami podnikatele Březiny začala zabývat až po vypuknutí takzvané metanolové aféry. Obviněn byl až poté, co případ převzali policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.