Některé vodárny navyšují ceny. Připlatí si obyvatelé Pardubic nebo Hradce Králové

Události: Některé vodárny v Česku zdraží (zdroj: ČT24)

Mnohé vodárny napříč republikou si budou od nového roku účtovat vyšší poplatky – někdy až o čtvrtinu. Znamená to desítky až stovky korun měsíčně navíc. Vodárny do cen promítají opravy sítí, inflaci i zvýšení DPH z desíti na dvanáct procent, jak stanovuje schválený konsolidační balík.

Například v Pardubicích zdraží vodné a stočné zhruba o desetinu. Za metr krychlový zákazníci zaplatí 148 korun. „Čtyřčlenná rodina by si měla připlatit o nějakých 150 korun měsíčně navíc,“ nastínil mluvčí a člen představenstva Vodovodů a kanalizací Pardubice Aleš Hudec.

Podle provozovatele Tasty restaurant Pardubice Jana Jakubce je zvýšení problém – kromě vody totiž rostou ceny i dalších vstupů. „Což samozřejmě bude nepříjemné a bude se to muset projevit na cenách, které zaplatí zákazník,“ řekl.

Zhruba o stokorunu měsíčně navíc si připlatí i čtyřčlenná rodina v Chrudimi. Manželé Zikmundovi odhadují, že jejich výdaje budou o něco vyšší. Ve městě provozují ordinaci dentální hygieny. „Nemůžeme šetřit, pochopitelně, co se tohoto týče. To je zdravotní zařízení a tam nelze,“ poznamenal Josef Zikmund.

O patnáct procent navýší poplatky i v Hradci Králové, a to hlavně kvůli rostoucím nákladům na opravy sítí. Podobně zdůvodňují zdražení i další vodárny. „Jsou to odložené investice, které vodárenské společnosti odložily v období vysokého růstu cen energií,“ popsal ředitel a člen představenstva Sdružení oboru vodovodů a kanalizací Vilém Žák.

Podle statistického úřadu české domácnosti v loňském roce s vodou šetřily. Průměrná spotřeba se pohybuje od osmdesáti do devadesáti litrů na osobu za den. Česko má tak třetí nejnižší spotřebu v celé Evropské unii.