Nejvyšší soud potvrdil podmínku pro neurologa Tomáška za gynekologická vyšetření bez souhlasu

Nejvyšší soud potvrdil podmíněný trest neurologovi Martinu Tomáškovi, který gynekologicky vyšetřoval epileptické pacientky bez jejich náležitého souhlasu. Soud odmítl lékařovo dovolání. Tomášek se snažil zvrátit půlroční podmínku, kterou mu v únoru uložil Vrchní soud v Praze.

„Dovolání bylo odmítnuto,“ potvrdil pro ČT mluvčí prvoinstančního Městského soudu v Praze Adam Wenig. Podle něj tak Nejvyšší soud rozhodl, protože dovolání bylo neopodstatněné.

Pražský vrchní soud udělil Tomáškovi půlroční podmínku letos v únoru za trestný čin poškození cizích práv. Původně se státní zástupce domáhal i toho, aby soud neurologovi zakázal také léčit. K tomu se ale v rozsudku žádný soud nepřiklonil.

Mluvčí pražské nemocnice v Motole Pavlína Danková v únoru pro Český rozhlas přiblížila, že lékař sice dále pracuje, ale na jiné klinice. „Vyhodnocuje EEG a podobná elektrofyziologická vyšetření. Jinými slovy, jde o odbornou práci u počítače a pacienty nevyšetřuje,“ popsala.

Poškozené ženy po soudu žádaly i náhradu škody. Ten je s jejich nárokem na milionové odškodnění odkázal do občanskoprávního řízení.

Bez rukavic, sester i dokumentace

Neoprávněná gynekologická vyšetření prováděl Martin Tomášek mezi říjnem 2013 a červencem 2015, a to v motolském centru pro epilepsii. Soud řešil případ čtyř žen, které neurolog léčil.

Tři pacientky vyšetřil v lékařském pokoji pohmatem v pochvě, dvěma z nich řekl, že tak zjišťuje, jestli nemají cysty. Třetí sdělil, že zkoumá, jestli nemá srůsty po laparoskopickém odstranění vejcovodu. Čtvrtou ženu dráždil vibrátorem. Hájil se tím, že zkoumá vliv sexuálního vzrušení epileptických pacientů na EEG. 

Lékař své jednání obhajoval tím, že pracoval na vědeckém výzkumu. Nenahlásil ho ale etické komisi, neměl souhlas nadřízených, vyšetření ani nezanesl do zdravotnické dokumentace. Podle něj to bylo tím, že je databáze přístupná všem zaměstnancům, a proto nechtěl zadat citlivé detaily o pacientkách.

Během vyšetření dokonce nebyla přítomna zdravotní sestra. Podle obžaloby Tomášek nepoužil ani chirurgické rukavice.

Státní zástupce u soudu namítal, že neurolog neměl příslušné oprávnění ke gynekologickým vyšetřením. Tomu se bránil muž před soudem především svou atestací, ve které prý zákon výslovně vyjmenovává i gynekologická vyšetření. Zároveň ale sám upozornil, že to samozřejmě neznamená, že může při vyšetření postupovat zcela libovolně.

Neuváděl jsem v omyl, hájil se Tomášek

Podle znalců ženy po vyšetřeních trpí posttraumatickou stresovou poruchou. Obhajoba tvrdila, že s tím pacientky souhlasily.

„Nemusely se ničemu bránit, bylo to prováděno s jejich souhlasem po vysvětlení, co se bude dělat a proč. Z mé strany nebyl žádný nátlak, nucení, naléhání, a tedy žádné uvedení v omyl,“ prohlásil v únoru před soudem o pacientkách lékař Tomášek. Jeden ze zmocněnců žen ale poté položil řečnickou otázku, jak je možné, že ženy trpí podobným traumatem jako oběti znásilnění, pokud s vyšetřením souhlasily.

Již dříve měl Tomášek vyjádřit vůči čtyřem ženám lítost s tím, že si plně neuvědomil důsledky svého jednání. Před soudem ale řekl, že podobným způsobem vyšetřil i několik desítek žen.

Případ se táhl několik let. Policie původně obvinila neurologa ze znásilnění. Soudy se ale přiklonily k poškození cizích práv a udělily mu podmíněný trest odnětí svobody na deset měsíců. Na základě dovolání Nejvyšší soud vrátil případ na začátek, kde byl následně odsouzen za sexuální nátlak.

Vrchní soud v Praze ho ale v minulém roce osvobodil a poslal případ k posouzení České lékařské komoře. Postoupení ale zrušil Nejvyšší soud a vrátil případ k projednání pražskému vrchnímu soudu, který letos v únoru Tomáška odsoudil.