Nabídku šéfovat ministerstvu průmyslu dostal Pustějovský, favoritem pro zdravotnictví je Vojtěch

Události: Ustavující schůze sněmovny (zdroj: ČT24)

Šéf hnutí ANO a pravděpodobný budoucí premiér Andrej Babiš chce od začátku naplno využívat všechny pravomoci své chystané vlády a nevyloučil ani personální změny v bezpečnostních složkách, státních a polostátních podnicích. Reagoval tak na výzvu ODS, aby jeho kabinet nedělal do hlasování o důvěře ve sněmovně žádná zásadní rozhodnutí. Objevují se také nová jména při sestavování vlády.

Už příští týden se Andrej Babiš zřejmě stane premiérem a chce vládnout naplno i bez důvěry. Že by nástup nové vlády mohly následovat personální změny v bezpečnostních složkách, státních a polostátních podnicích, Andrej Babiš nevyvrátil. „Garantovat můžeme jenom smrt, bohužel. Nic jiného garantovat nemůžeme. Chceme efektivní stát, jakmile nastoupíme do vlády, tak budeme pracovat ve prospěch občanů a budeme plnit náš program,“ řekl.

To se ale nelíbí části opozice. ODS chce předložit usnesení a zákon zavazující vládu, aby – bez důvěry sněmovny – nemohla dělat zásadní kroky, například třeba měnit šéfy bezpečnostních složek.

Je to reakce na nestandardní postup prezidenta republiky, který říká: nevyžaduji 101, nehledám většinovou vládu.
Marek Benda
místopředseda poslaneckého klubu ODS

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek Babišovo počínání označuje za ústavní puč. „Jestliže tady existuje projekt dlouhodobé vlády bez důvěry, a tedy bez kontroly Poslaneckou sněmovnou, tak je to něco, co se k ústavnímu puči přirovnat dá.“ Podobná slova Babiš odmítá a ostatním sněmovním stranám vzkázal, že s nimi bude po sestavení vlády a svém jmenování o podpoře kabinetu znovu jednat.

ANO chce oslovit strany s programovým prohlášením menšinové vlády, až záměr představí prezidentovi. „Oslovíme všechny strany a ukážeme jim návrh vlády a programové prohlášení, ukážeme jim část, která se týká jejich programu,“ řekl předseda hnutí.

Podle Babiše nedostalo ANO šanci na sestavení většiny, s tímto však nesouhlasí šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Podle něj hnutí neoslovilo všechny strany. „Není pravda, že bychom odmítli jednat s ANO o koaliční spolupráci. Nebylo nám to nabídnuto,“ řekl Bělobrádek. 

Není pravda, že bychom odmítli jednat s ANO o koaliční spolupráci. Nebylo nám to nabídnuto.
Pavel Bělobrádek

Začíná se rýsovat nová vláda

Andrej Babiš začíná mít jasněji kolem složení nové vlády. Podle informací ČT dostal nabídku na post ministra průmyslu a obchodu poslanec hnutí ANO Pavel Pustějovský. V minulosti mimo jiné pracoval jako výrobní ředitel společnosti DEZA, která spadá pod koncern Agrofert. Pustějovský je bývalým členem ODS, do hnutí ANO přestoupil v roce 2014.

Ministryní práce by mohla být Jaroslava Němcová, která je nyní radní Středočeského kraje pro oblast zdravotnictví a také náměstkyní ředitele Nemocnice na Homolce.

Kandidáti na nové ministry
Zdroj: ČT24

Favoritem na ministra zdravotnictví je poslanec za ANO, právník Adam Vojtěch. Bývalý zpěvák a skladatel – účastník televizní soutěže Česko hledá superstar – se v poslední době věnoval byznysu a pracoval jako Babišův poradce pro zdravotnictví.

Noví kandidáti ani předseda hnutí jména komentovat nechtějí. Post vést ministerstvo financí dříve odmítla poslankyně a lékařka Věra Adámková. Křeslo ministra kultury v minulosti odmítl rektor JAMU Ivo Medek, post ministra průmyslu zase podnikatel a předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karel Havlíček.  

Podpora menšinové vládě
Zdroj: ČT24

Toleranci menšinové vlády připouští KSČM

Nadějí menšinové vlády hnutí ANO jsou komunisté, kteří by případně souhlasili s tichou podporou. „Říkáme: bude-li nejhůř, můžeme takovou vládu tolerovat, protože podporovat programově naprosto nesourodé těleso docela dobře nelze,“ uvedl Pavel Kováčik, předseda poslaneckého klubu KSČM.

Stávající premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka potvrdil, že jeho vláda podá demisi hned po skončení ustavující schůze sněmovny. Prezident Miloš Zeman je připravený ji přijmout hned po svém pátečním návratu z návštěvy Ruska. Sobotka na rozdíl od května, kdy zvažoval demisi podat sám a ostře se na Hradě střetl s prezidentem, tentokrát osobně nedorazí.