Na Zlínsku je potvrzen třetí případ afrického moru prasat

Veterináři potvrdili třetí případ nákazy africkým morem prasat. Pozitivně testováno bylo uhynulé sele prasete divokého, které ráno nalezli myslivci ve Zlíně-Lužkovicích. Informaci potvrdil mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Nákazu u selete podle Vorlíčka potvrdilo testování ve Státním veterinárním ústavu v Jihlavě. „Výsledky na africký mor byly pozitivní,“ konstatoval Vorlíček. Zdechlina byla zhruba dva kilometry od místa, kde se našla první dvě uhynulá prasata.

Uhynulé zvíře bylo uvnitř zamořené oblasti. Mimořádná veterinární opatření se proto v tuto chvíli nemění.
Petr Vorlíček
mluvčí Státní veterinární správy
Vorlíček: Uhynulé sele bylo v zamořené zóně (zdroj: ČT24)

„Zvíře si pak odvezli veterináři,“ uvedl předseda Okresního mysliveckého spolku Zlín Zdeněk Hluštík. Na desetikilometrovém pásmu vytyčeném kolem nálezu prvních dvou prasat, ve kterém platí mimořádná veterinární opatření, se čtvrtečním třetím potvrzeným případem nákazy podle Vorlíčka nic nemění. Od pondělí se oblast rozšíří na celý okres Zlín.

V ochranné zóně funguje i společnost Zemet, která chová na svých hospodářstvích v Mysločovicích a Sazovicích na Zlínsku zhruba 5 tisíc prasat. Zhruba 60 z nich ve středu veterináři testovali na přítomnost nákazy africkým morem. Výsledky zveřejní SVS podle Vorlíčka pravděpodobně v pátek.

Ve zmíněné desetikilometrové zóně se nyní nesmějí lovit a krmit divoká prasata, myslivci v ní musejí aktivně vyhledávat a hlásit uhynulé divočáky. Chovatelé musí nahlásit všechna prasata v hospodářství a ustájit je tak, aby nemohla přijít do kontaktu s divokými prasaty.

Za porušení hrozí fyzickým osobám pokuty až 50 tisíc korun, právnickým osobám či podnikatelům až dva miliony.

Zákaz výrobků ze zemí mimo EU

V souvislosti s morem Státní veterinární správa varovala před dovozem masných i mléčných
výrobků ze zemí mimo Evropskou unii. Právě dovezené potraviny totiž mohly nákazu do Česka zavléct.

Africký mor prasat se v Česku objevil poprvé. Chorobu přenášejí volně žijící zvířata. Není nebezpečná pro lidi, objeví-li se ale v chovu, je třeba ho podobně jako u ptačí chřipky utratit a vyhlásit ochranné pásmo. Choroba se projevuje i několikadenní vysokou horečkou. První příznaky se objevují při poklesu teploty. Zvířata jsou malátná, těžce dýchají, nepřijímají potravu, trpí krvavým průjmem a zvrací. Vakcinace neexistuje.