Na pražském letišti pravidelně cvičí na možné nehody. Krizové plány jsou tajné

Zóna ČT24: Kachovská přehrada a letištní plány pro krizové situace (zdroj: ČT24)

Co by se dělo na letišti v případě, že by na něj jedna z linek kvůli nehodě nedoletěla? Jedna ze situací, na kterou se pravidelně připravují zaměstnanci pražského ruzyňského terminálu. Krizové plány jsou z bezpečnostních důvodů tajné. České televizi se ale podařilo natáčet na místě, odkud manažeři mimořádné události řídí. Této i dalším aktuálním bezpečnostním výzvám se věnoval pořad Zóna ČT24.

Členové krizového štábu se připravují například na leteckou nehodu mimo letiště. Tým řídí manažer letiště, který má právě službu. Na letišti mu říkají GEN od slova generál. První úkol, který GEN svému týmu zadá, je vytvoření zázemí pro blízké cestujících. To by v případě reálné katastrofy vzniklo v místním kongresovém centru. Vejde se do něj až tři sta lidí.

„Je tam důležité zajistit přítomnost lékařské služby, ti lidé většinou přicházejí a jsou rozrušení, nervózní, můžou dostat nějakou zdravotní komplikaci,“ uvádí manažer pohotovostního a krizového řízení z Letiště Praha Lukáš Stehlík. V případě takovéto události by letiště rovněž zřídilo telefonickou linku pro blízké lidí, kteří cestovali havarovaným letadlem.

„Loni na podzim jsme měli období, kdy jsme měli tři mimořádné události do měsíce. Jednou z nich byl výbuch nějaké rozbušky v hale. Pak byla hned výhrůžka uložením bomby na palubě letadla. Takže občas se to děje, ale ty opravdu ostré věci jsou naštěstí zřídkavé,“ říká Stehlík.

Přesto se na takto výjimečné události zaměstnanci pravidelně připravují. Letiště má i vlastní hasičský záchranný sbor připravený kdykoliv zasáhnout.