Na očipování psů zbývají jen tři měsíce, bez toho hrozí majitelům postih

Události: Majitelé psů mají poslední tři měsíce na čipování (zdroj: ČT24)

Majitelům psů zbývají tři měsíce na to, aby je nechali označit čipem. Od ledna příštího roku totiž začne platit novela veterinárního zákona, která se týká štěňat starších šesti měsíců. Veterináři odhadují, že dosud čip nemá zhruba milion psů. Bez něj nebude platit ani očkování proti vzteklině. Registry, do kterých majitelé psů čip mohou dobrovolně zapsat, evidují nárůst zájmu od léta.

Povinnost očipovat psa je v novele stanovená v době prvního očkování proti vzteklině, tedy kolem půl roku věku zvířete. „Kdyby chovatel neměl čip, pohlíží se na něj, jako kdyby pes nebyl ani očkovaný proti vzteklině a hrozí tam pokuta až 20 tisíc korun,“ upřesňuje k důsledkům mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. 

Veterinární správa bude čipy u psů kontrolovat, spolu s ní mají tuto možnost i strážníci městské policie. Čipování má zajistit efektivnější sledování chovů a postihování takzvaných množíren. To jsou místa, kde jsou chováni psi nebo další zvířata kvůli zisku z jejich prodeje mnohdy v trýznivých podmínkách.

  • Představuje jednorázový úkon srovnatelný s injekční aplikací. Mikročip o délce zhruba jeden centimetr je sterilně aplikován pomocí jehly do podkoží zvířete. Obal je vyroben z biokompatibilních materiálů, na které organismus zvířete nereaguje jako na cizí těleso. Za psa bez označení bude hrozit ve správním řízení uložení pokuty ve výši až 20 tisíc korun. 
  • Zdroj: Státní veterinární správa

Čip může pomoc v případě ztráty zvířete

Čipy mají také usnadnit případné hledání, když se pes ztratí. Ovšem psi, ač jsou často čipovaní, nejsou evidovaní v žádném registru. Registraci by měl zajistit majitel zvířete, k čemuž občas nedochází.

„Pokud pod daným číslem nezapíšete informace, pak pokud čip někdo najde a načte, vyskočí mu jen číslo a nic víc tam nebude. To je k ničemu,“ říká veterinář Rostislav Šimek.

Odborníci kritizují také existenci hned několika registrů, které ale nejsou vzájemně propojené.