Na Moravě a ve Slezsku letos bude málo medu. Může za to počasí i úhyny včel

Včelaři na Moravě a ve Slezsku vytočili výrazně méně medu než v předchozích letech, koupit domácí produkt tak v těchto oblastech bude těžší. Na vině je nejen mírný a nestabilní průběh zimy a následné střídání teplot na jaře, ale také velký zimní úhyn včelstev. České televizi to řekl předseda Včelařského spolku Moravy a Slezska.

„Jsou lokality v Beskydech a Jeseníkách, kde ještě nevytáčeli. Zatím to vypadá, že letos med vytáčet nebudou,“ poznamenal Václav Sciskala, předseda Včelařského spolku Moravy a Slezska. Podobnou situaci zaznamenali i včelaři v Brně a jeho okolí. Koupit domácí med tak letos v některých lokalitách bude obtížnější.

„Vloni jsem po prvním stáčení měl 86 kilogramů medu, letos pouhých osmnáct kilogramů. Zatím neprodávám, ale po druhém stáčení snad prodávat budu, minimálně kvůli pokrytí nákladů. Ty jsou letos o deset procent vyšší, takže asi budu muset zvednout cenu,“ řekl ČT jeden z havířovských včelařů z Českého svazu včelařů (ČSV).

Množství medu ovlivňuje teplota a vlhkost vzduchu. Ideální pro tvorbu nektaru a jeho následný sběr včelami jsou denní teploty nad 25 stupňů Celsia s vlhčím ovzduším a noční teploty nad dvanáct stupňů Celsia. Takových dní ale letos bylo málo. „Hlavní snůšky zpravidla provázel déšť a včely se z úlu na květy nedostaly,“ popisuje situaci Richard Těhník, jednatel ČSV pro Prahu.

Včelaři zatím vytočili med hlavně tam, kde kvetla řepka. Podle Vojtěcha Purnocha z Výzkumného ústavu včelařského ale včely vyrábějí med nejen z nektaru řepky, ale také z akátu a lípy. Tyto stromy ale v brzkém jaru kvetly málo.

„Výsledkem je, že není med z javoru, ovocných stromů a pouze tam, kde byla řepka, tak něco vytočili,“ vysvětluje Sciskala. „Následně nám vynechal akát a se snůškou z lípy to také nevypadá moc na medování. Moje srovnání je momentálně na třiceti procentech průměru,“ dodává.

V zimě uhynulo mnoho včelstev

Problémy však nezpůsobilo jen počasí. Letos v zimě také mnoho včelstev uhynulo. V únoru ČSV uváděl, že nepřežilo zhruba osmatřicet procent včel, což je zhruba 250 tisíc včelstev. „Úhyny byly různé v různých lokalitách a někde dosáhly enormních hodnot, i padesát procent stavu včelstev,“ upozorňuje za Moravu a Slezsko Sciskala.

V Čechách je i přes nepřízeň počasí a zimní úhyny včelstev situace příznivější. „Na mém stanovišti ve východním cípu Prahy jsem byl spokojen jak s jarní snůškou z ovocných stromů, tak s aktuálně probíhající snůškou z lip,“ říká Těhník. V minulém roce byly podle ČSV celkové výnosy medu asi 7800 tun.