Na Bohemia Energy míří trestní oznámení, její majitel nekomunikuje a není k zastižení

Události: Trestní oznámení na Jiřího Písaříka (zdroj: ČT24)

Žalobci dostávají první trestní oznámení na společnost Bohemia Energy. Podle podnětu analytického týmu Pirátů se měl majitel společnosti Jiří Písařík spolu s manželkou Hanou pokusit v minulých týdnech přesunout majetek v hodnotě stovek milionů korun na virtuální firmy. Vláda zase vedení společnosti podezřívá z podvodu na klientech.

V říjnu odhadoval časopis Forbes jmění majitele Bohemia Energy Jiřího Písaříka na 8,3 miliardy korun. Jeho část se měl v minulých týdnech pokusit vyvést na anonymní firmy. „Byty, stavby a pozemky v Nuslích, na Vinohradech a na Smíchově byly převáděny na společnosti Bright Color s.r.o.,“ sdělil analytik Pirátů Janusz Konieczny. Pražský městský soud nakonec majetkové přesuny zablokoval. Podle Konieczného se ze strany Písaříka jedná o účelové převádění majetku.

Na Bohemia Energy podala následně prostřednictvím ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (ANO) trestní oznámení i vláda. Důvodem je podezření ze spáchání trestného činu proti majetku. Havlíček podal trestní oznámení kvůli podezření z nabízení služeb v době ukončování činnosti, účelovému převádění majetku mezi společnostmi a snaze o převedení soukromého majetku.

„Bohemia Energy podvedla své zákazníky a v podstatě jim nedodala slíbenou elektřinu, přitom sama tu elektřinu má nakontrahovanou a snaží se ji převést na jiné firmy,“ sdělil v pondělí premiér Andrej Babiš (ANO). Trestní oznámení plánuje podat také hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD).

Policie ještě oficiální vyšetřování nezahájila

Majitel společnosti ani její vedení nebyli v úterý k zastižení. Společnost Bohemia Energy své sídlo trvale uzavřela a zákazníky informuje, že bude k dispozici pouze na e-mailech a infolinkách. Část kanceláří má firma stále v Praze Na Poříčí, ani tam se štáb ČT nedostal.

Jiří Písařík uvádí jako svou adresu dům na Barrandově. Ani zde ho ale nelze zastihnout. Dříve přitom opakovaně v médiích vystupoval. V roce 2010 například reagoval na stížnosti ČEZu, že jeho firma postupuje při získávání klientů neeticky. Tehdy prohlásil, že stížnost byla z jeho pohledu neoprávněná.

Sama policie ještě v úterý oficiální vyšetřování nezahájila. „O věci jsme samozřejmě informování, ale v tuto chvíli žádné trestní řízení nevedeme,“ prohlásil mluvčí Policejního prezidia Ondřej Moravčík. Žalobci po prostudování podnětu rozhodnou, jaký policejní útvar se bude případem zabývat. Nejpravděpodobnější variantou je Národní centrála proti organizovanému zločinu.