Muž, který vyzýval ke strhnutí ukrajinské vlajky z Národního muzea, míří před soud

Muž, který během březnové protivládní demonstrace v Praze podněcoval ke strhnutí ukrajinské vlajky z Národního muzea, půjde k soudu. Žalobkyně k němu podala návrh na potrestání. ČT to řekl obvodní státní zástupce pro Prahu 1 Jan Lelek. Podle médií je podezřelým bývalý disident a politický aktivista Jaroslav Popelka, který v souvislosti s vlajkou na muzeu dostal v jiné kauze nepravomocně podmínku. Kvůli demonstraci poslali žalobci před soud i muže, který podle nich útočil na policistu.

„Byl podán návrh na potrestání. Soud dosud nerozhodl,“ řekl státní zástupce Lelek. Muž je podezřelý z podněcování k trestnému činu, za což mu hrozí až dvouleté vězení. Obvodní soud pro Prahu 1 řeší i dalšího demonstranta viněného z útoku na policistu. „Podali jsme návrh na potrestání na jednu osobu pro přečin výtržnictví a pro přečin násilí proti úřední osobě,“ dodal Lelek.

Do Národního muzea se po protivládním protestu pokusilo vniknout několik stovek účastníků, z budovy chtěli strhnout ukrajinskou vlajku. K tomu před začátkem demonstrace vyzýval právě Popelka, jak zdokumentoval reportér Reflexu. „Navrhuji po skončení tohoto shromáždění odstranit z fasády Národního muzea ukrajinskou vlajku,“ volal s megafonem na Václavském náměstí.

Policie mu kvůli tomu sdělila podezření z podněcování k trestnému činu, na což upozornil server Seznam Zprávy. „Já jsem s tím počítal a celkem mě to nijak nevyvádí z míry,“ řekl Popelka serveru s tím, že snaha strhnout ukrajinskou vlajku byla jen „malým varováním“.

Bývalý disident je kvůli vlajce před soudem i v jiné kauze. Obvodní soud pro Prahu 1 mu v únoru uložil půlroční podmínku se zkušební dobou v délce osmnácti měsíců za šíření poplašné zprávy. Potrestal ho za dopisy adresované Národnímu muzeu, policii a vládě. V jednom z nich vedení muzea vyzýval, aby 17. listopadu vlajku stáhlo, jinak může hrozit násilí a poškození budovy. Popelka se proti verdiktu odvolal.

Demonstranta s logem wagnerovců čeká hlavní líčení

Obvodní soud pro Prahu 1 se kvůli demonstraci zabývá ještě případem muže, který měl na sobě písmeno Z a logo ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny. Za schvalování genocidy mu trestním příkazem uložil půlroční podmínku, peněžitý trest a roční zákaz pobytu v hlavním městě. Muž proti příkazu podal odpor, soud tedy bude kauzu řešit v hlavním líčení, které začne 18. května.

Písmeno Z, které se stalo symbolem ruské invaze na Ukrajinu, měli na sobě podle záběrů také další dva demonstranti. Policie je podle Seznam Zpráv obvinila z popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy. Odmítla také informaci, že by muži byli policejní provokatéři. „Jednalo se o cíleně šířenou dezinformaci,“ sdělila mluvčí pražských policistů Violeta Siřišťová.

Při březnovém útoku na Národní muzeum policie zajistila dvacet lidí, tři policisté byli podle ní zraněni. Následně odmítla tvrzení, že by konfliktní situaci rozdmýchávala. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) zákrok označil za profesionální, za přiměřený a oprávněný ho označila i vnitřní kontrola pražské policie. Zásah kritizovali mimo jiné zástupci ANO.