Musíme udržet jednotu, řekl Fiala v Rudolfinu. Zeman popřál Česku, aby v Radě EU odvedlo dobrou práci

Projevy prezidenta Zemana a premiéra Fialy před koncertem k předsednictví v Radě EU (zdroj: ČT24)

Při příležitosti zahájení předsednictví České republiky v Radě Evropské unie se konal v pražském Rudolfinu slavnostní koncert PKF – Prague Philharmonia. Večera se účastnil prezident Miloš Zeman i premiér Petr Fiala (ODS). V rámci koncertu zazněla ve světové premiéře také autorská skladba klavíristy Tomáše Kača připravená speciálně pro české předsednictví.

Fiala ve svém projevu před koncertem zmínil, že hudbě rozumí všichni, bez ohledu na jazyky, kterými lidé mluví. „Je krásná v tom, že je pestrá. Podobně různorodé jsou národy, které tvoří Evropskou unii,“ prohlásil a podotkl, že Česko stojí v čele EU již týden.

„Přebíráme předsednictví v době, která patří k nejtěžším za poslední desetiletí,“ uvedl s tím, že EU musí udržet jednotu a musí pomoci Ukrajině v jejím boji a následné obnově.  

Dodal, že pro Česko je předsednictví příležitostí uvědomit si, že není malý národ, na jehož názoru nezáleží. „Budeme mít takový hlas a takový respekt, jaký si sami dokážeme prosadit a jaký si dokážeme odpracovat,“ podotkl. Připomněl motto Václava Havla „Evropa jako úkol“, které si nyní Česko zvolilo jako heslo předsednictví. „Připomíná nám, že hodnoty, které zastáváme, nejsou jednou provždy dané, nevydrží nám věčně, pokud o ně nebudeme pečovat,“ uvedl.

Zeman při této příležitosti připomněl román Johanna Wolfganga von Goetha Spřízněni volbou. „Uvědomil jsem si, že je to skvělý název pro Evropskou unii. Národy, které jsou spřízněné volbou, volbou svobody,“ podotkl s tím, že některé národy měly to štěstí, že svobody dosáhly již před osmdesáti lety.

Dodal, že svoboda není samozřejmá a není pohodlná. „Svoboda je neustále něčím ohrožována, například dnes agresivní válkou na Ukrajině, ale také netolerantním a nenávistným kvazi politickým náboženstvím či ideologií, fanatismem nejrůznějších druhů, naivní, ale o to nebezpečnější utopií,“ poznamenal prezident.

Svoboda je podle něj ale také ohrožována pokusy o znovuzavedení cenzury. „Chtěl bych připomenout, že v době bitvy o Británii Angličané nikdy žádným způsobem neomezovali propagační nacistické vysílání do Británie, protože věřili sebevědomí a moudrosti svých občanů,“ podotkl.

„Chtěl bych tedy naší České republice popřát, aby v čele národů a zemí spřízněných volbou svobody odvedla dobrou práci,“ dodal prezident. 

Klasická díla i Modlitba pro Martu

Na programu koncertu byla díla českých autorů. Zazněla klasická díla v podobě hudby Antonína Dvořáka, ale v popředí byla i díla soudobých hudebníků. Posluchači mohli slyšet kompozici Zrození od dirigenta Jana Kučery nebo premiérovou skladbu Silnější než včera (Stronger than Yesterday) od Tomáše Kača. Koncert symbolicky uzavřelo orchestrální provedení skladby Modlitby pro Martu známé v podání Marty Kubišové.

Česká republika začala 1. července na šest měsíců předsedat Radě EU. K této příležitosti jsou připraveny i další hudební akce. Například koncert České filharmonie u příležitosti českého předsednictví se uskuteční 2. září na plovoucí scéně u Slovanského ostrova v Praze. Na akci nazvané Koncert pro Evropu vystoupí první český orchestr pod vedením svého šéfdirigenta Semjona Byčkova.

Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK zahájí svou 88. sezonu 21. a 22. září v Obecním domě koncerty k českému předsednictví. Pod vedením svého šéfdirigenta Tomáše Braunera mimo jiné nabídne Devátou symfonii s Ódou na radost Ludwiga van Beethovena.