Místo popravy čeká jelena Standu stádo laní v Lánské oboře

Události: Příběh jelena Standy bude mít šťastný konec (zdroj: ČT24)

Šumavský jelen Standa napadl hosta ve výběhu návštěvnického centra u Kvildy a správci jej proto chtěli utratit. Protestovaly proti tomu v petici tisíce lidí. Standa přežije, ale na Kvildě nezůstane. Čeká ho převoz do Lánské obory. A tamní laně.

Z jelena Standy se stal nejznámější sudokopytník v republice, když ve výběhu napadl muže. „Otočil se a zjistil, že proti němu stojí jelen se skloněnou hlavou. Jelena chytil za parohy, začal mu kroutit hlavu,“ popsal souboj vedoucí Návštěvnického centra Kvilda František Hrůza.

Ze setkání s jelenem si muž odnesl pohmožděniny. Ochočené zvíře žije ve výběhu tři roky. „Byl zvyklý na lidi, ale tím, jak tam chodili neukáznění návštěvníci a snažili se ho krmit, tak svoji plachost stále více ztrácel,“ okomentoval proměnu chování přežvýkavce starosta Kvildy Václav Vostradovský (STAN).

Nekrmit a nehladit. Tato dvě pravidla část návštěvníků ignorovala. „Každé zvíře může někdy zareagovat nečekaně,“ vysvětlil Hrůza, proč by se lidé neměli sahat ani na domestikovaná zvířata.

Tisíce lidí podepsalo petici

Po oznámení, že správci národního parku Šumava jelena zastřelí, se vzedmula vlna odporu. Petici na obranu paroháče podepsaly tisíce lidí. „Jelen Standa vešel do srdcí nejen místních, ale veškerých Šumaváků a možná i celé republiky,“ konstatoval Vostradovský.

Proti utracení šestiletého jelena se postavily šumavské obce. Objevily se i nabídky na jeho odkoupení. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) nakonec domluvil stěhování jelena do Lánské obory. „Standa tady bude mít daleko větší výběh, spousty laní, takže krásný život,“ rozradostnil se Brabec.

Výběh s jeleny u Kvildy zůstane pro návštěvníky zavřený přinejmenším do konce března. „Předpokládáme, že zhruba do dvou měsíců by mělo dojít k převozu. Záleží na tom, kdy jelen shodí paroží, aby mohl být převezen,“ informoval mluvčí Správy Národního parku Šumavy Jan Dvořák. V Lánech by se Standa mohl dožít až 25 let.