Mendelova univerzita přišla o akreditace pro doktorské studijní programy v ekonomických vědách

Rada Národního akreditačního úřadu (NAÚ) se shodla na odebrání institucionální akreditace Mendelově univerzitě pro doktorské studijní programy v ekonomických vědách. Rada podle šéfa úřadu Roberta Plagy zároveň odebrala univerzitě možnost uskutečňovat doktorské studijní programy Ekonomika a management v českém a anglickém jazyce. Opatření se týká Provozně ekonomické fakulty, na které se vyskytla pochybení, s nimiž si systém vnitřní kontroly nedokázal poradit. Univerzita bere rozhodnutí na vědomí, nyní čeká na písemné odůvodnění a na jeho základě rozhodne o dalším postupu.

„Je to nepravomocné rozhodnutí, je to usnesení rady, v tuto chvíli bude následovat rozhodnutí a samozřejmě opravné prostředky ze strany univerzity,“ uvedl Plaga. Na dotaz, do jaké míry měla za pochybení zodpovědnost bývalá rektorka univerzity Danuše Nerudová, Plaga řekl, že primární zodpovědnost má děkan fakulty a garanti jednotlivých oborů.

„Je to kauzou Mendelovy univerzity jako celku, která má kolektivní orgán – radu pro vnitřní hodnocení. Ano, předsedá mu ze zákona rektor, ale je to kolektivní orgán. To, co posuzovala rada, posuzuje a posuzovat bude, je, zda funguje systém. Systém na škole není spjat pouze s osobou rektora nebo rektorky,“ dodal. 

Vladimíra Dvořáková a Robert Plaga hovořili o kvalitě vysokého školství (zdroj: ČT24)

„Jsou tam jednoznačně prokazatelné různé podmínky studia, které neodpovídají standardům v anglickém placeném programu,“ prohlásil Plaga později v pořadu Události, komentáře. Dodal, že zároveň tam jsou také věci, které se dají částečně vysvětlit administrativním pochybením. „V celém měřítku ale situace jednoznačně ukazovala, že systém vnitřní ochrany nefungoval dostatečně,“ uvedl a zdůraznil, že se problém týká pouze doktorského studia, nikoliv bakalářského nebo magisterského. „Nelze říct, že by ve všech případech univerzita selhala,“ uvedl. 

Bývalá předsedkyně Akreditační komise Vladimíra Dvořáková v pořadu podotkla, že nelze tuto událost srovnávat s kauzou plzeňských práv. „Byl to ojedinělý případ, kdy šlo o cílené vytváření vlivových sítí,“ uvedla. U Mendelovy univerzity podle ní došlo k selhání vnitřního systému hlídání kvality. „Všechny školy bojují o to, aby získaly finanční prostředky – zahraniční studenti platí školné a univerzita se rozhodla přijmout do doktorského programu, tuším, šedesát studentů, přičemž na to rozhodně neměla kapacitu,“ uvedla s tím, že studium tím pádem neprobíhalo v požadované kvalitě.  

Nerudová na Twitteru uvedla, že doufá, že rozhodnutí úřadu školu do budoucna posílí. „Věřím, že univerzita získá institucionální akreditaci pro ekonomické obory brzy zpět a z celé věci vzejde ještě silnější,“ uvedla. Možné pochybení na Mendelově univerzitě bylo v médiích jedním z hlavních témat při její kandidatuře na prezidentku.

„Nejvíce mě mrzí, že ta kauza byla přifouknutá tím, že jsem kandidovala na prezidentku republiky. Místo, abychom mluvili o tom, jak se podařilo univerzitu změnit na otevřenou instituci 21. století, tak se hovořilo o těchto věcech. Navíc docházelo často k mediálním zkratkám,“ sdělila Nerudová s tím, že podle ní bylo dění na univerzitě mylně spojováno s „rychlotituly“.

Tajemník NAÚ Jiří Smrčka loni při prvním rozhodnutí o odebrání institucionální akreditace pro doktorské studium ekonomických oborů na Mendelově univerzitě řekl, že odebrání institucionální akreditace se nedotkne současných studentů ani přijímání nových studentů do stávajících studijních programů.

„Rozhodnutí rady se bude studentů doktorských programů týkat ve chvíli, kdy bude pravomocné. Pokud by nabylo takto právní moci, tak se to týká všech studentů. Protože v té chvíli již univerzita nemá možnost uskutečňovat studijní program, musela by tak řešit přechod studentů do jiných studijních programů,“ přiblížil Plaga.

Odebrání akreditací Mendelově univerzitě (zdroj: ČT24)

Rada doporučila zahájit další kontrolu zaměřenou na systém řízení kvality

Problém na Provozně ekonomické fakultě byl podle Plagy v různých studijních podmínkách pro zahraniční studenty a také ve využívání zprostředkovatelské agentury. Podle Plagy se ale kauza nedá rozsahem srovnávat například s dřívější kauzou „rychlostudentů“ plzeňských práv.

Už dříve zveřejněné informace uváděly, že někteří studenti doktorského studia ukončili studium za kratší dobu, než je standardní. Studium tak absolvovali za 22 až 30 měsíců.

Plaga také sdělil, že rada mu zároveň doporučila zahájit další kontrolu na Mendelově univerzitě zaměřenou na systém řízení kvality. „Rada je toho názoru, že systém, minimálně v oblasti ekonomických věd, funguje nedostatečně. Proto bude zahájena kontrola, aby se přezkoumal celý systém řízení vnitřní kvality,“ dodal Plaga.

Mendelova univerzita je podle Plagy první českou vysokou školou, kde se úřad odebráním institucionální akreditace zabývá. Takzvanou institucionální akreditaci, tedy možnost povolování studijních programů samotnou školou, zavedla novela vysokoškolského zákona schválená v roce 2016. První školy tuto akreditaci získaly v roce 2018.

Univerzita pracuje na odstranění chyb, uvedl rektor Mareš

„Pokračujeme v krocích zaměřených na odstranění chyb a nejasností v průběhu zajišťování studia na kontrolovaných studijních programech. Již byly nastaveny nové, podstatně zpřísněné standardy v požadavcích na školitele, sjednoceny požadavky na studenty doktorských studijních programů na Provozně ekonomické fakultě, zpřísněny podmínky přidělování témat disertačních prací a v neposlední řadě ukončena spolupráce se zahraničními agenturami, doporučujícími ke studiu platící studenty z ciziny,“ uvedl rektor univerzity Jan Mareš.

Doplnil, že děkan univerzity vydal také novou vyhlášku, která upravuje a zpřehledňuje evidenci studia a plnění studijních povinností na prověřovaných studijních programech. „Čeká nás všechny ještě obrovský úkol. Vrátit Provozně ekonomické fakultě dobrou pověst a kredit, který si zaslouží. A to v očích občanů této země, našich kolegů, partnerů, a zejména našich bývalých, současných i budoucích studentů,“ dodal rektor.