Memento mori 2010

Praha - "Tak pozdravuj Cimrmana, jestli tam je, a ať ti laskavě přepustí místo u okna, abys viděl na čtení," loučil se herec Zdeněk Svěrák se svým přítelem Ladislavem Smoljakem, který 6. června odešel do českého nebe. Pro Divadlo Járy Cimrmana to byla veliká ztráta, v uplynulých měsících ale odešel i ombudsman Otakar Motejl nebo guru české sexuologie Miroslav Plzák. Těch, kteří si tento rok zaslouží naši vzpomínku a projev úcty, jsou desítky, připoměňme si alespoň některé z nich.

Smrt Ladislava Smoljaka byla pro českou veřejnost velko ranou. Režisér, herec a scénárista stál u zrodu fiktivní postavy zneuznaného českého génia Járy Cimrmana. Smuteční rozloučení tak nemohlo proběhnout nikde jinde než v divadle, které nese jeho jméno. Dlouhá fronta ale nebyla tentokrát na lístky, ale na podpis do kondolenčních knih. „Ani on sám netušil, kolik generací jeho práce poznamenala. Je to poznat také v tom, že každého v tomto státě se jeho odchod nějakým způsobem dotýká,“ vyjádřil pocity mnoha z nás režisér Karel Smyczek.

Velkolepého rozloučení se dostalo také prvnímu českému veřejnému ochránci práv Otakaru Motejlovi. Poslední sbohem mu přišli do Divadla Na Fidlovačce dát jak nejvyšší představitelé státu, tak jeho blízcí a veřejnost. Motejl byl uznávaný a respektovaný právník, mezi přáteli byl ale známý i svým smyslem pro humor. „Někteří pamatují, že před třiceti lety po infarktu na krátkou dobu přestal kouřit. Ale jak potom říkal – s ohledem na pohodu rodiny a spolupracovníků zase začal,“ zavzpomínal ve svém smutečním projevu právník a vysokoškolský pedagog David Uhlíř.

V uplynulých měsících opustili tento svět také význační lékaři a vědci. Ve věku 85 let zemřel známý psychiatr a sexuolog Miroslav Plzák. „Autor“ proslulé rady pro nevěrníky „zatloukat, zatloukat a zatloukat“, kterou zřejmě nikdy nepronesl. Zemřela i legenda tuzemské farmakologie profesorka Helena Raškováa významný fyzik a vědec s mezinárodním renomé Jiří Niederle.

Tisíce lidí se na Velehradě naposledy rozloučily s kardinálem Tomášem Špidlíkem, uznávaným teologem, filozofem a spisovatelem, který jako první Čech připravil duchovní cvičení pro papeže Jana Pavla II. a během svého pobytu v Itálii si vysloužil uznání i jako reprezentant a propagátor české kultury v zahraničí.

Milan Paumer stanul před Božím soudem

Smrt si odvedla také jednoho ze členů kontroverzní skupiny bratří Mašínů Milana Paumera. Na pohřeb přijel premiér a další představitelé státu, obřad byl ale doprovázen i kritickými ohlasy. „Spor o skupinu bratrů Mašínů a Milana Paumera pro nás může být spíše připomenutím našich omezených lidských možností. Ten příslovečný poslední soud - Boží soud - nepřísluší nikomu z nás,“ uvedl premiér Petr Nečas. Jen měsíc před Paumerem zemřel neúnavný bojovník proti komunismu Ota Rambousek. Agent chodec, který díky své knize objevil příběh Mašínů pro veřejnost. V listopadu zesnul i jeden z posledních veteránů československé bombardovací perutě RAF plukovník Jan Wiener. V 93 letech zemřel Cutomu Jamaguči, jediný člověk, jenž byl oficiálně uznán, že na konci druhé světové války přežil výbuch atomové bomby v Hirošimě i Nagasaki.

Celý svět šokovalo letecké neštěstí, při kterém v dubnu zahynul polský prezident Lech Kaczyński, jeho žena Maria a mnoho dalších polských diplomatů, poslanců či představitelů armády. V ulicích Krakova se s prezidentským párem rozloučilo přes 150 tisíc lidí, přijela i řada zahraničních hostů, včetně ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva. Rakve manželů Kaczyńských byly slavnostně uloženy v kryptě hradu Wawel, kde jsou pohřbeni polští králové a další velké osobnosti dějin Polska. Slovensko v listopadu šokovala vražda prominentního advokáta Ernesta Valka, který byl začátkem 90. let předsedou československého ústavního soudu a federálním poslancem. Ve věku 72 let zemřel bývalý ruský premiér Viktor Černomyrdin.

O řadu významných osobností přišel i kulturní svět. Prkna, která znamenají svět, navždy opustil jeden z nejnadanějších a nejvšestrannějších českých herců Vladimír Dlouhý. Jeho památku přišly uctít desítky lidí, kteří zaplnili prostranství před velkou obřadní síní strašnického krematoria. Česká populární hudba se musela předčasně loučit i s „černým romantikem“ Petrem Mukem. Příčinu úmrtí hudebníka, který zemřel ve 45 letech jen pár dní po vydání svého nového alba, rodina nesdělila. Smrt si předčasně odvedla i herce a bývalého ministra kultury Martina Štěpánka. Byl znám svou zálibou ve střelných zbraních a právě zbraň se mu nakonec stala osudnou, když se 16. září zastřelil ve své pracovně.

Na Floridě zemřel americký herec kanadského původu Leslie Nielsen, který zazářil především v mnoha bláznivých komediích. Vyhledávaným komikem se stal především díky filmu Bláznivé střely.

Ve věku 81 let zesnula mezinárodně uznávaná historička a teoretička fotografie Anna Fárová. Krátce po Novém roce naposledy vydechl i někdejší kancléř bývalého prezidenta Václava Havla, novinář a muzikolog Ivan Medek. Kulturní i politický svět ztratil i Havlova bývalého poradce a filmového scenáristu Jiřího Křižana. Spisovatelská obec se v srpnu loučila s publicistou, spisovatelem a překladatelem Ludvíkem Kunderou. V 75 letech v listopadu zemřela i významná česká básnířka Viola Fischerová.

Amerika i celý svět uctil smrt amerického spisovatele Jeroma Davida Salingera. Napsal sice pouze jediný román, kniha Kdo chytá v žitě se ale stala biblí americké mládeže 50. let minulého století a dodnes je oblíbená po celém světě. Nový detektivní román z dostihového prostředí už nikdy nenapíše ani britský spisovatel Dick Francis. Bývalý žokej zaujal příznivce tradiční krimi a zároveň i dostihové fandy, kteří předtím moc detektivky nečetli.

Ve věku 89 let zemřel Napoleon světového sportu,španělský diplomat a bývalý prezident Mezinárodního olympijského výboru Juan Antonio Samaranch. Vedení MOV přebíral v době, kdy západní státy na protest proti vpádu SSSR do Afghánistánu bojkotovaly OH 1980 v Moskvě a o pořádání dalších her byl mizivý zájem. Nový šéf ale prosadil řadu revolučních změn a již roku 1981 vymohl účast profesionálů na hrách. Přitáhl i bohaté sponzory. Český sportovní svět letos truchlil pro bývalého sportovního šampiona v cyklokrosu Radomíra Šimůnka. Bývalý mistr světa zemřel po dlouhodobé těžké nemoci ve 48 letech.

  • Otakar Motejl autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1638/163724.jpg
  • Miroslav Plzák autor: ČTK, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2099/209836.jpg
  • Tomáš Špidlík autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1612/161109.jpg
  • Rakev Lecha Kaczyńského autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1585/158409.jpg
  • S čerty nejsou žerty autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2208/220759.jpg
  • Bláznivá střela zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2135/213448.jpg
  • Kdo chytá v žitě zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1393/139208.jpg
  • Juan Antonio Samaranch autor: AP Photo, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1591/159077.jpg