Manželství muže a ženy není dle Sokola přežité. Cílem je plná rovnoprávnost, zastal se Walek LGBT komunity

Události, komentáře: Prague Pride (zdroj: ČT24)

V Praze vrcholí 13. ročník lidskoprávního festivalu Prague Pride o životě leseb, gayů, bisexuálů či translidí (LGBT+). Šéf iniciativy Jsme fér Czeslaw Walek řekl v Událostech, komentářích, že lidé z komunity LGBT+ v Česku nemají stejnou kvalitu života jako ostatní a že chtějí mít možnost vstupovat do manželství, protože to považují za důležitou hodnotu. Manželství jako svazek muže a ženy je právě jednou z těch tradic, která drží naši společnost pohromadě, myslí si politolog Petr Sokol (ODS) k emocím ve společnosti, které vzbuzuje debata o uzákonění manželství pro stejnopohlavní páry.

„Myslím si, že v každé zemi je potřeba pořádat Prague Pride, protože ta rovnost není daná, musíte o ní pořád mluvit a usilovat o ni, protože všude existují skupiny, i v těch nejdemokratičtějších zemích, které by nejraději rovnost LGBT lidem upíraly,“ řekl Walek.

„Společnosti všude na světě jsou v tomto tématu rozdělené. Na jednu stranu vidíme značnou část společnosti, zejména v západních státech, ale i třeba v České republice, která další kroky v této oblasti podporuje. Na druhou stranu v řadě zemí narůstá počet lidí, kteří další kroky odmítají a třeba podporují uzákonění nebo přidání do ústavy manželství definovaného jako svazek muže a ženy. Vlastně obě strany se snaží jít ve svých požadavcích dál, a to na sebe naráží a vyvolává to potom debatu, která je v mnoha případech dost emocionální,“ reagoval Sokol. 

Tématem letošního ročníku Prague Pride jsou tradice. „LGBT lidé tady byli odjakživa. Jsme součástí tradice naší země a naše země bývala progresivní. Byli jsme první zemí, která vyndala z trestního zákoníku kriminalizaci homosexuality. Takže my tu tradici tady máme a proč ji neoslavovat?“ podotkl Walek.

Sokol si ale myslí, že mnoho lidí je alergických na teorii, že svatby mužů a žen se přežily a že na základě toho je možné rozvolnit institut manželství. „Já myslím, že jednoznačná odpověď je, že to není něco přežitého, já myslím, že to je právě jedna z těch tradic, která drží naši společnost pohromadě,“ doplnil. 

„Tak jako třeba lidé v Prostějově v sobotu jdou na radnici se vzít, tak my také chceme mít možnost jít na tu radnici, vzít se a oslavovat naši lásku. Je to o právech a také o důstojnosti,“ reagoval Walek. Cílem je podle něj dosažení plné rovnoprávnosti.

Přehlídka Prague Pride s průvodem se uskutečnila poprvé v srpnu 2011. Tehdy vyvolala bouřlivé protesty konzervativců. V dalších letech protestní akce postupně slábly.