Lídři politických stran budou jednat o přímé volbě prezidenta

Praha - Předsedové pěti hlavních politických stran se dnes sejdou v senátu, aby debatovali o možnostech zavedení přímé volby prezidenta. V minulosti už všichni tento způsob volby podpořili, liší se ovšem v názorech na to, jak by měl vypadat.

Přímá volba už není aktuální pro prezidentské volby, které se uskuteční v lednu 2008. Týkala by se až volby v roce 2013. Průzkumy veřejného mínění naznačují, že lidé by přímou volbu prezidenta uvítali.

Diskuse o změně výběru prezidenta byly nejsilnější v roce 2003. Parlament tehdy vybral nástupce Václava Havla teprve ve třetím kole třetí volby. Žádný z návrhů na zavedení přímé volby prezidenta ale nenašel ve sněmovně nebo v Senátu dostatečnou podporu. Současná vládní koalice se sice zavázala otevřít debatu na toto téma, ve sněmovně však sama nemá na ústavní změnu dostatečnou sílu.

Podle politologa Petra Justa není příliš pravděpodobné, že by ke změně ústavy nakonec došlo. „Zavedení přímé volby by pro politické strany nebylo příliš výhodné. Minimálně by musely investovat stranické peníze do předvolební kampaně.“ Jean-Claude Colliard z Univerzity of Paris navíc dodává, že pokud by byl prezident volen přímo, je pravděpodobné, že by se část pravomocí poslanců přenesla na hlavu státu. „Pokud se prezident volí přímo, dostává více politické síly. Pravomoci, které předtím byly formální, nabudou nové dimenze.“