Lékaři vzdorují přesčasové práci. Téměř pět tisíc z nich ji v prosinci vypovědělo

Zhruba 4,9 tisíce lékařů během prosince vypovědělo přesčasovou práci. Na Facebooku o tom informovala Sekce mladých lékařů České lékařské komory (ČLK). Podle posledních údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) z roku 2021 je asi 22,6 tisíce lékařských úvazků v akutní péči, jedná se zejména o práci v nemocnicích.

Lékaři protestují proti legalizaci možnosti sloužit ročně až 832 přesčasových hodin. Dosud totiž zákoník práce počítal s polovinou. Podle zástupců sekce ale lékaři už v současné době v některých nemocnicích slouží víc.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) minulý týden přislíbil, že navrhne další změnu zákona, která vrátí přesčasy na původní počty hodin. „Věřím, že poté, co v říjnu představíme Sekci mladých lékařů ČLK naše návrhy řešení, a to nejen novelu zákoníku práce, by mohlo dojít ke změně jejich postoje,“ uvedl šéf resortu v pondělí.

Válek zároveň předpokládá, že v nemocnicích, které ministerstvo přímo řídí, tuto situaci zvládnou a péče o pacienty nebude omezena.

Nemocnice uzavírají s lékaři dohody o dobrovolné přesčasové práci na celý rok. Lékaři je nyní vypovídají, protože podle nich mají zákonem povolené limity v prosinci už vyčerpané. Již dříve avizovali, že mohou během stejného měsíce chybět lékaři až na 24 tisíc služeb. Prohlásili, že akutní péče o pacienty ohrožena nebude, mohou být ale podle nich omezeny plánované výkony.

„Pokud by naše prosby nebyly vyslyšeny, tak by to znamenalo významné omezení nemocniční péče ve smyslu plánované péče. Nevypovídáme úplně, to znamená – akutní péče by měla být zajištěna,“ sdělil předseda Sekce mladých lékařů České lékařské komory Jan Přáda.

Protestující chtějí změnu zákoníku práce

Už dříve mladí lékaři uvedli, že dobrovolná přesčasová práce je na některých pracovištích vynucována. Problémy jsou podle nich nyní i s podáváním výpovědí. „Z mnoha nemocnic máme informace o nečistých praktikách odmítání převzetí výpovědí nebo jejich požadování z celého pracovního poměru a dalších,“ uvedli zástupci sekce.

Protestující zdravotníci požadují změnu zákoníku práce a finanční ohodnocení, které bude dostatečně vysoké už za základní pracovní dobu. Podle dřívějších informací tvoří přesčasy nebo služby zhruba polovinu měsíčního příjmu lékaře. Jeho průměrná hrubá mzda přitom v roce 2021 byla podle informací Českého statistického úřadu 83 808 korun. 

„Reálný stav je nevyhovující. Nesmíme se uspokojit s kosmetickými úpravami beztak ignorované legislativy. Žádáme takový zákoník práce, který bude možné dodržovat či následně kontrolovat, a adekvátní ohodnocení již za práci v základní pracovní době. Chceme také změny v postgraduálním vzdělávání lékařů,“ dodali zástupci sekce.