Lednové „jaro“ pokračuje. Teploty zůstávají vysoko nad nulou, vleky stojí i v některých větších areálech

Novoroční „jaro“ nekončí. Středeční silný vítr, který ve čtvrtek ještě doznívá, přinesl další mírné oteplení. I když se v příštích dnech mírně ochladí, budou teploty stále vysoko nad nulou, i na horách bude spíše pršet než sněžit. Silný vítr způsobil také dopravní komplikace. Především zůstane kvůli stromu spadlému na koleje do večera neprůjezdná část hlavní podkrušnohorské trati z Chomutova do Chebu.

Stále platí výstraha na silný vítr, Český hydrometeorologický ústav ji vydal s platností až do tří hodin odpoledne. Na Sněžce – kam kvůli větru nejezdí horní úsek lanovky – dosáhl druhý den v řadě síly orkánu (přes 118 kilometrů za hodinu). Nejsilnější náraz naměřený na vrcholové poštovně Anežce mírně přesáhl rychlost 160 kilometrů za hodinu, naměřili jej již před jednou hodinou v noci. I po poledni ale foukalo až 135kilometrovou rychlostí.

Na železniční trati Chomutov–Cheb se ráno v úseku mezi Stráží nad Ohří a Pernštejnem zastavily vlaky, podle Správy železnic spadl na trať strom. Zablokoval obě koleje a poničil trakční vedení. Podle mluvčí Českých drah Vandy Rajnochové je v místě zavedena náhradní autobusová doprava.

Železničáři uvedli, že provoz zůstane zcela zastaven zřejmě do večera a omezen bude až do pátečního rána. Pak počítá Správa železnic s tím, že se úsekem bude jezdit po jedné koleji a do čela vlaků se postaví dieselové lokomotivy. Kvůli silnému větru také dál nejezdí horní úsek lanovky na Sněžku.

Hasiči měli v souvislosti s větrem nejvíce práce v Ústeckém kraji, ve středních Čechách a na Vysočině, uklízeli hlavně větve a stromy popadané na silnice. V Ústeckém kraji vyjížděli přes noc na 21 míst, hlavně na Děčínsku a Teplicku.

Výstraha na silný vítr 4. a 5. 1. 2023
Zdroj: ČHMÚ

Výstraha avizuje nárazy větru o rychlosti až 70 kilometrů za hodinu, na horách mohou být ještě prudší.

Vítr ovšem do Česka přinesl ještě vyšší teploty, než které byly v předchozích dnech. I před východem slunce bylo velmi teplo, často i přes deset stupňů, ve velkých městech Ústeckého kraje ukazovaly teploměry i více než 12 stupňů Celsia. Nemrzlo nikde, nejchladněji bylo v Krkonoších na Luční a na Labské boudě, kde bylo kolem jednoho stupně nad nulou.

Přes den by již měly zůstat teploty podobné, jako již jsou, maxima budou mezi osmi a dvanácti stupni, na horách kolem tří. Na hřebenech Krkonoš a Jeseníků by mohlo i sněžit, ale jen slabě. Návrat zimy nelze očekávat ani na konci týdne, i když denní maxima budou postupně klesat. V noci na pátek by mohlo na horách na severovýchodě a východě republiky sněžit, přes den se ale srážky změní v dešťové, protože teploty se vrátí vysoko nad nulu.

Zima se zatím nevrátí

Maxima budou většinou shodná se čtvrtečními, jen na střední Moravě a v Moravskoslezském kraji by se mělo ochladit na maximálně čtyři až osm stupňů Celsia. V sobotu by mělo být nanejvýš sedm až jedenáct stupňů, v neděli čtyři až osm, v noci by ale mohlo při vyjasnění i mrznout.

Vzhledem k roční době by se aktuálně měly hory bělet sněhem, ale ve skutečnosti se spíše zelenají. Když se vůbec někde lyžuje, je to na technickém sněhu, ale ani toho není mnoho, většinou kolem třiceti až padesáti centimetrů. Některá lyžařská střediska jsou zavřená, z těch větších se nelyžuje například v krkonošské Rokytnici nad Jizerou, na Pradědu ani v krušnohorské Telnici. Ještě horší jsou podmínky pro běžkování. Tratě jsou mimo provoz například na Horních Mísečkách stejně jako na Pradědu.

A přesto, že chvílemi klesnou teploty na horách k nule či pod ni, na návrat pořádné zimy, která se zatím v Česku ukázala jen v části prosince, to zatím nevypadá ani po víkendu. „Lyžaři moc radost mít nebudou, bude pokračovat spíše teplejší počasí. Odpolední teploty budou zůstávat nadprůměrné, okolo pěti, šesti stupňů odpoledne,“ podotkl meteorolog ČT Jan Šrámek. „Na horách se bude střídat sněžení s deštěm,“ dodal.