Koronavirovou situaci nehodlám jakkoliv podcenit, ujišťuje staronový ministr zdravotnictví Vojtěch

UK: Vojtěch zpět v křesle ministra zdravotnictví (zdroj: ČT24)

Dokončení očkování, příprava letního testování a poprázdninový návrat dětí do škol, to jsou priority staronového ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). Situaci podle svých slov nehodlá jakkoliv podcenit. Vlastimil Válek, místopředseda TOP 09 a člen sněmovního podvýboru pro zdravotnictví, Vojtěchův návrat okomentoval slovy, že věří, že se mu ve spolupráci s opozicí podaří řešit pandemii. Oba byli hosty pořadu Události, komentáře.

Prezident Miloš Zeman jmenoval ve středu ministrem zdravotnictví Adama Vojtěcha. Staronový ministr, který tak nahradil Petra Arenbergera (za ANO), již zdravotnictví do loňského září vedl.  

Nabídku na návrat do čela restortu poprvé od premiéra Andreje Babiše (ANO) dostal Vojtěch minulý týden. „Vůbec jsem nečekal, že to takto dopadne,“ uvedl v Událostech, komentářích s tím, že své působení ve funkci ministra považoval za uzavřenou kapitolu.

Dodal, že je odpočatý. „Nakonec se mi vracelo poměrně dobře, byť jsem nějaký čas zvažoval, jestli tu nabídku vezmu,“ poznamenal.

Vojtěch podle svých slov nehodlá na ministerstvu dělat velké personální změny. „Na druhou stranu se netajím tím, že chci věci konzultovat například i s panem docentem (Rastislavem) Maďarem, se kterým jsem spolupracoval předtím a spolupráce nám fungovala, byť to pravděpodobně nebude v rámci nějakého interního vztahu na ministerstvu zdravotnictví,“ uvedl.

Staronový ministr také nevidí důvod, proč minimálně na konzultační bázi nekomunikovat například se skupinou MeSES. „Cílem je, aby názorové dichotomie nebo nesoulad, které jsme občas pozorovali, byly co nejmenší,“ poznamenal.

Hlavním úkolem, s nímž Vojtěch nyní přichází na ministerstvo, je „tečka za koronavirem“.  „Dokončení očkování, příprava testování zejména pro letní období a po létě návrat dětí do škol. Je to něco, co musíme začít řešit už nyní, abychom byli případně schopni odchytat  mutace, které mohou vzniknout cestováním v létě,“ řekl s tím, že to je riziko, které je třeba vnímat. 

„Věřím tomu, že jsme v jiné situaci, než jsme byli před rokem (…). Promořenost, přirozená imunizace, očkování, to všechno bude hrát obrovskou roli a já pevně věřím, že tečka za koronavirem se takto udělá,“ řekl Vojtěch. Dodal, že situaci nehodlá jakkoliv podcenit.

Válek: Po letech tučných přicházejí léta chudá

Druhý host Událostí, komentářů Vlastimil Válek návrat Vojtěcha na ministerstvo okomentoval slovy, že věří, že se postupně ve spolupráci s opozicí podaří řešit pandemii. „Jsou věci, které jsou daleko významnější než boje opozice a koalice,“ prohlásil.

V té souvislosti zmínil české předsednictví v Radě Evropské unie v druhé polovině příštího roku. „Hlavní téma bude zdravotnictví, a pokud pan ministr je opravdu ministrem zdravotnictví České republiky, pevně věřím, že začne debatovat s opozicí o tom, jak to předsednictví udělat takové, aby to nebyla ostuda, ale výstavní skříň České republiky,“ uvedl. 

Válek také poukázal na současné problémy českého zdravotnictví. „Já jsem zpravodaj dlouhodobých úhradových plánů zdravotních pojišťoven, které v podstatě říkají, že pojišťovny počítají s tím, (…) že se budou snižovat náklady na zdravotní péči v dalších třech letech,“ upozornil.

Funkci ministra zdravotnictví tak Válek podle svých slov vnímá jako službu, ať už v ní bude kdokoliv. „Protože to bude znamenat, že po letech tučných přicházejí léta chudá a my jsme se na ně nepřipravili,“ míní.

Celý rozhovor je k dispozici ve videu výše.