Klaus: Žádnou tajuplnou dohodu jsem s koalicí neuzavřel

Praha – Prezident Václav Klaus jako každý rok pozval předsedu vlády na novoroční oběd. Letos přijal na zámku v Lánech Petra Nečase a jeho ženu Radku. Tématem byla kromě jídla i aktuální politická situace, hlavně aféra bývalého ministra životního prostředí Pavla Drobila. Klaus popřel, že by s ním špičky koalice před Vánoci uzavřely nějakou „tajemnou“ dohodu, o níž informovala některá média. Články, které vyšly, označil za absurdní a nesmyslné. Letošní setkání na zámku bylo už osmé, loni Klaus poobědval s předsedou tehdejší úřednické vlády Janem Fischerem.

Klaus po obědě zopakoval, že svou podporu vládě zdůraznil už při novoročním projevu. Dnes vyjádřil především naději, že kabinet se pustí do věcí nezbytně potřebných pro naši zemi a bude udržovat svou vnitřní soudržnost: „Myslím, že to je to nejhlavnější, co bychom měli vládě pro letošní rok popřát.“

Václav Klaus:

„Žádná dohoda tam uzavřena nebyla, vůbec ne na papíře, ale ani bez papíru. Nedomlouvali jsme se ani o žádných jménech, ani o tom, že prezident by měl dostat větší podíl na rozhodování o zahraniční politice státu.“

Prezident se dotkl i schůzky se špičkami koalice na Hradě, která proběhla před Vánoci. „Celých 14 dní jsem váhal, jestli mám každý den vystoupit s tiskovou konferencí, kde bych se strašlivě zlobil nad nápady části našich médií o tom, že jsme tam uzavřeli jakousi tajuplnou dohodu, která málem porušuje základní principy parlamentní demokracie,“ zdůraznil na brífinku. Některé články, které o této schůzce vyšly, označil Klaus dokonce za jednu z největších absurdit a ošklivých věcí, které u nás média za poslední léta udělala. Schůzkou chtěl podle svých slov přispět pouze k tomu, aby se na sebe „rozhádaná koalice méně mračila a více usmívala“.  

Jelení kýta a zmrzlinový pohár

Premiérova manželka Radka dodala, že oběd byl vynikající. Na zámku se podávala šunková rolka, hovězí vývar, jelení kýta a zmrzlinový pohár. Podle prezidentovy manželky Livie se řešila rodina a Silvestr, na řadu ale přišla i vážná témata, jako jsou problémy ve školství a v sociální oblasti.

Novoroční obědy využívá prezident Klaus především k politickým debatám. Už v úterý si na Pražský hrad pozval i nejvyšší představitele Parlamentu, předsedkyni sněmovny Miroslavu Němcovou a předsedu Senátu Milana Štěcha.

Prezident Václav Klaus s manželkou Livií přijali předsedu vlády Petra Nečase a jeho ženu Radku na novoročním obědě na zámku v Lánech.
Zdroj: ČT24