Kamion přes dvojitou čáru? Záznamy z kamer v autech zaměstnávají policii

Události: Policii stále víc zaměstnávají záběry z kamer v autech (zdroj: ČT24)

Policii stále víc zaměstnávají záběry z palubních kamer v autech. Jen za poslední měsíc a půl eviduje desítky případů, kdy někdo natočil závažný přestupek. Provoz na silnicích je díky tomu pod daleko větším dohledem, jen samotné video ale k potrestání nestačí.

Jedním z mezníků byl nedávný případ, kdy kamion nečekaně odbočil přes dvojitou čáru a ohrozil tím další auta. Svědek nebezpečného manévru pak za kamionem jel a přečetl jeho polskou registrační značku.

Policie si záběry vzápětí sama vyžádala a dostala záběr i od druhého řidiče, což je zřejmě dosavadní unikát. Přestože je registrační značka známá, spolupráce s polskými úřady výsledky ani za měsíc nepřinesla. Řidiče kamionu se dosud nepodařilo najít, uvádí policejní mluvčí Dagmar Sochorová.

I pro policii je to nezvyklá situace. Každý týden teď dostává několik takových záběrů, které se na veřejnosti ani neobjeví. A aktivní na internetu je i sama. „Pokud se dozvíme o nějakých portálech či youtubových kanálech, kde se takováto videa nacházejí, tak se snažíme procházet i tato videa,“ potvrzuje ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

Nejen video, ale i datum, čas, místo a okolnosti

Nejlevnější kamera se dá koupit už za několik set korun, kvalitnější modely pak stojí tři až čtyři tisíce. Podle údajů prodejců se jich v Česku ročně prodají až stovky tisíc. Tím roste i pravděpodobnost, že někdo natočí opravdu nebezpečné přestupky.

Jenže na místě je i střídmost. Zákon zakazuje systematické sbírání přestupků a navíc je potřeba doložit i výpověď a popsat celý příběh. „Není pravda, že záznam z kamery je něco víc než jiné důkazy, je s nimi na stejné úrovni,“ říká bloger Petr Jaroš, který jako D-Fens vystupuje coby bojovník za práva řidičů.

„Pro nás je důležitá svědecká výpověď toho, kdo pořídil videozáznam. Aby nám uvedl datum, čas a přesné místo (přestupku),“ vysvětluje ředitel dopravní policie Lerch.