Jurečka chce zvyšovat platy státních zaměstnanců cíleně, ne plošně

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce v následujícím týdnu připravit návrh, který by navyšoval platy státních zaměstnanců ne plošně, ale víc těm, kteří je mají nižší. Jurečka to řekl v diskusním pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News. Vláda odborům přislíbila zvýšení objemu financí na platy ve veřejném sektoru od ledna 2025 o osm procent, v absolutních částkách by mohlo jít o růst o více než čtyřiadvacet miliard korun.

„Uděláme rozpis podle potřebnosti. Já odmítám, abychom ten krok udělali plošně, paušálně. Ale dohodli jsme se, že ho zacílíme na lidi, kteří mají příjmy nízké nebo nízké a střední, a tam podporu chceme udělat větší,“ řekl Jurečka. Návrh chce podle něj vláda připravit v následujícím týdnu a posléze ho projednat se zástupci odborů.

Podle členky Národní ekonomické rady vlády Heleny Horské je požadavek odborů na plošný růst platů ekonomicky neefektivní. V Otázkách Václava Moravce řekla, že kabinet by měl odměňovat výkonnější pracovníky a podpořit ty zaměstnance, kteří vydělávají nejmíň.

Ekonom a bývalý premiér Jiří Rusnok v Otázkách Václava Moravce řekl, že má-li Česko mít kvalitní a efektivní stát, tak tomu musí odpovídat odměny lidí v systému. Není podle něj možné nechat veřejnou sféru upadnout úplně mimo kontext vývoje v soukromé sféře.

„Naprostá většina těch lidí jsou středně a nízkopříjmoví. Většina z nich má velmi malou míru úspor a peníze utratí za svoje běžné provozní výdaje,“ upozornil. Podle něj v momentě, kdy v Česku klesly reálné mzdy nejvíc v Evropě, prostor na jejich zvýšení je.

OVM: Zadlužená země. Proč? Diskuse ekonomů Heleny Horské, Jiřího Rusnoka a Jana Švejnara (zdroj: ČT24)

Středula chce dál jednat

Na středečním jednání tripartity přislíbil odborům růst objemu prostředků na platy ve veřejném sektoru o osm procent ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula po schůzce uvedl, že jde pouze o postupný krok a je třeba počkat na další jednání a návrh ze strany kabinetu.

„Principiálně je navýšení objemu prostředků správné, návrh ale zatím nelze paušálně odsouhlasit,“ řekl. Pokud by například některé skupiny zaměstnanců nedostaly přidáno vůbec, Středula by chtěl dále o zvýšení jednat.

Odbory chtěly dohodu s vládou o zvýšení výdělků zaměstnanců veřejné sféry a státu do 18. září. Reálně se ale podle Středuly rozhodne dříve, mezi 13. a 17. zářím.