Jsme predátoři a potřebujeme být drážděni, vysvětluje psychoterapeut fascinaci zločinem

Psychoterapeut Drbohlav hovořil o vraždě v Klánovicích (zdroj: ČT24)

Zlo se velmi dobře prodává a veřejnost případy, jako je páteční dvojnásobná vražda v Klánovickém lese, fascinují, říká etoped a psychoterapeut z Institutu behaviorálních studií Ibsaro Andrej Drbohlav. „Zjednodušeně proto, že jsme predátoři. Jsme závislí na svých biochemických procesech, potřebujeme být drážděni,“ prohlásil v pořadu Události, komentáře.

Média podle Drbohlava věnují případu vraždy v Klánovickém lese velkou pozornost proto, že „zlo“ se velmi dobře prodává. Veřejnost podle něj takové případy fascinují. „Zjednodušeně proto, že jsme predátoři. Jsme závislí na svých biochemických procesech, potřebujeme být drážděni, potřebujeme mít kontakt s něčím, co je rozrušující, co nás aktivizuje a díky čemu můžeme vnitřně trénovat určitou ostražitost,“ vysvětlil.

Sledováním „zla“ z určitého odstupu a bezpečí lidé dle Drbohlava odvádějí svou pozornost od vlastních problémů. „Na chvíli si k něčemu odskočit,“ popisuje.

V úterý Klánovický les pročesávaly stovky policistů, podle Drbohlava na základě veřejných informací nelze s jistotou říci, zda se pachatel v lese stále ukrývá, či nikoliv. „Dovedu si ale dobře představit, že velké množství policistů je tam proto, aby zajistilo širší akční rádius kolem místa ke sběru možných stop, které tam mohou získat,“ soudí.

Je každý schopen zabít?

Často je citován výrok klinického psychologa a soudního znalce Slavomila Hubálka, že každý člověk je schopen zabít. Drbohlav podotýká, že Hubálkovo přesvědčení vychází z celé řady různých výzkumů a historických zkušeností popisujících, co s člověkem dokáží udělat krizové podmínky. „Jako je věznění, koncentrační tábory,“ uvedl jako příklad.

Ve chvíli, kdy jedinec začne ztrácet své jistoty, cítí se být ohrožen, je schopen sáhnout po násilí. „Popřípadě i po útoku a vraždě. A neznamená to, že všichni jsme hypotetickými vrahy,“ upozornil.

Vydávání zbrojních průkazů v Česku je dle Drbohlava příkladné pro svět, kde je možné je získat mnohem snadnějším způsobem. „Bylo by asi dobré posílit složku psychologického posouzení, to se ale dostáváme do takové sci-fi oblasti, když jsme v době, kdy nejsou psychologové a psychiatři,“ míní.

Provádět psychologické testy by možná bylo dle Drbohlava vhodné i u zájemců o řidičské průkazy. „To je sama o sobě také vražedná zbraň. Náš fokus se snadno zaměří na střelné zbraně, ale do rukou ne úplně stabilních lidí se mnohdy dostávají mnohem nebezpečnější nástroje,“ okomentoval.