Jezdci na skútrech se proháněli po Krkonoších, hrozí jim vysoké pokuty

Skupinu jezdců na čtyřech terénních motocyklech na pásech a jednom sněžném skútru přistihli ve středu strážci Krkonošského národního parku (KRNAP) a policisté. Pětice nedovoleně projela téměř celé Krkonoše a pohybovala se také v nejpřísněji chráněné zóně mezi Horními Mísečkami a Obřím dolem. Policie už zahájila správní řízení, ve kterém hrozí pachatelům pokuta až do výše 100 tisíc korun.

„Rozjezdili ty nejcennější lokality národního parku. Hrubě narušili ochranu první zóny KRNAP a ohrožovali mimo jiné i hnízdiště sokola stěhovavého a zimoviště tetřívka obecného,“ uvedl ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch.

Strážci s policisty jednoho pachatele zastihli u hřebenové Luční boudy, zbytek skupiny v okamžiku, když přijížděli do cíle jízdy na parkoviště na Horních Mísečkách.

„Vyrazili z Horních Míseček, dojeli až do Obřího dolu a vrátili se zpět. Na ledacos jsme zvyklí, ale tohle jsme v Krkonoších ještě nezažili. Pomohli nám také místní boudaři, turisté, kteří nám v průběhu celého dne volali na pohotovostní telefonní číslo Správy KRNAP a hlásili jejich pohyb. Díky tomu máme jejich pohyb po horách velmi dobře zdokumentovaný. Chytili jsme je při činu,“ řekl Radek Drahný, tiskový mluvčí KRNAP.

Správa KRNAP předává podnět Policii ČR pro podezření porušení podmínek nouzového stavu a zákazu překračovat státní hranici.

Lidé na horách nedodržují nařízení

Přestože platí po celé ČR kvůli šíření nákazy koronovirem nouzový stav, v Krkonoších se pohybuje nezvykle hodně lidí. Někteří nerespektují vládní nařízení a navíc porušují návštěvnický řád KRNAP. Správa parku letos řešila několik nelegálních vjezdů auty do nejpřísněji chráněné první zóny a pohyb lidí tam, kde nemají co dělat.

„Desítky lyžařů si ve středu z nejpřísněji chráněných lokalit Krkonoš, z Kotle a Obřího dolu vytvořily lyžařský areál. Máme informaci, že v Kotli lyžovalo asi 40 lidí. Také v Obřím dole nešlo o jednotlivce. I v těchto případech shromažďujeme důkazy pro zahájení správních řízení,“ dodal Drahný.

  • Na hřebenech Krkonoš je stále dost sněhu, podle horské služby 50 až 130 centimetrů sněhu, ještě více ho je na závětrných svazích a žlebech. V Krkonoších nadále platí druhý mírný stupeň lavinového nebezpečí z pěti. Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl.
  • Před riskantním chováním v Krkonoších varují zvláště nyní, v době šířící se epidemie nového koronaviru, také záchranáři a horská služba. Zásahy jsou náročnější než kdykoliv jindy. V sobotu 28. března záchranáři zasahovali u zraněného skialpinisty, který se zřítil v extrémním terénu na úbočí Studniční hory, v první zóně KRNAP, tedy v místě, kde neměl se skupinou lidí co dělat.
  • Na horách skončila zimní sezona kvůli nařízením vlády v souvislosti s koronavirem předčasně v polovině března. Také v Krkonoších zavřely lyžařské areály, ale i hotely, penziony a atrakce.