Jan Wintr bude kandidátem na ústavního soudce

Právník a pedagog Jan Wintr se sešel s prezidentem Petrem Pavlem. Po schůzce pro ČT potvrdil, že bude kandidátem na ústavního soudce. Mluvčí Hradu Markéta Řeháková informovala, že prezident o schůzce s Wintrem předem informoval předsedu Senátu Miloše Vystrčila (ODS). Senát dává se jmenováním soudců Ústavního soudu souhlas.

„Na profesoru Wintrovi oceňuji jeho expertní zkušenosti a výborné renomé napříč odbornou komunitou. Důležitým faktorem je jeho téměř dvacetiletá zkušenost z akademické sféry, která naplňuje mou představu o profesně různorodém složení Ústavního soudu,“ vzkázal Pavel. Hrad nyní sestavuje dokumentaci potřebnou k tomu, aby mohl čtyřiačtyřicetiletého profesora z katedry teorie práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy navrhnout jako kandidáta.

„Prošel jsem před několika dny slyšením u výběrové komise a bylo mi včera oznámeno, že jsem jeden ze zvažovaných kandidátů, a byl jsem pozván na schůzku s prezidentem republiky,“ potvrdil ČT Wintr. Dodal, že rozhovor s Petrem Pavlem trval zhruba tři čtvrtě hodiny. „Bavili jsme se o tom, co bych mohl ústavnímu soudu přinést, co jsou témata, která může ústavní soud případně řešit,“ dodal. 

Wintr tak doplní dvojici kandidátů – bývalého předsedu Nejvyššího správního soudu Josef Baxu a bývalou soudkyni téhož soudu Danielu Zemanovou, které Pavel navrhl už ve středu. Kandidáty nyní hledá tři, protože 3. května vyprší mandát třem stávajícím soudcům.

Wintr vystudoval vedle pražské právnické fakulty také historii a politologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. V roce 2019 se stal tajemníkem Stálé komise Poslanecké sněmovny pro Ústavu ČR, je také členem Legislativní rady vlády či Výboru pro práva LGBTI+ lidí Rady vlády pro lidská práva. Wintr byl spolu s Janem Kyselou jedním z právníků, se kterými se Pavel radil již během prezidentské kampaně. Tehdy poznamenal, že si těžko dovede představit lepší odborníky na ústavní právo. 

Wintr působí rovněž v rozkladové komisi Českého statistického úřadu či v Etické komisi Českého rozhlasu. V letech 2012 až 2017 byl i členem Rady ČTK, které v letech 2014 až 2015 předsedal. Je autorem několika knih, ve kterých se věnuje české parlamentní kultuře nebo principům českého ústavního práva. Ve svém životopisu uvádí ve výčtu získaných ocenění, že v loňském roce dostal jednak Cenu Právnické fakulty Univerzity Karlovy pro nejlepšího vyučujícího, jednak Zlatou malinu prezidenta republiky pro nejhoršího právníka.