Incidence od pátku klesla ve všech krajích, sobota je posledním dnem nouzového stavu

Události: Incidence od pátku klesla ve všech krajích (zdroj: ČT24)

Na Štědrý den přibylo v Česku 2043 potvrzených případů koronaviru. Je to nejméně od 24. října, tedy za poslední dva měsíce. Proti minulému pátku, který byl běžným všedním dnem, je to pokles o více než sedm a půl tisíce případů. Také množství hospitalizovaných se značně snížilo. S covidem-19 je v nemocnicích 3489 lidí, z toho 736 v těžkém stavu. Méně než 3500 covidových pacientů bylo v Česku naposledy v první polovině listopadu. Očkovat se v pátek nechalo jen minimum lidí. Sobota je posledním dnem nouzového stavu.

On-line přenos

Koronavirus - prosinec

  • 23:52

    Peru zaznamenalo v prvním lednovém týdnu rekordní počet zhruba 70 tisíc nových případů nákazy koronavirem. Třetí vlnu pandemie v jihoamerické zemi způsobuje nakažlivější varianta omikron, informovala agentura Reuters s odvoláním na místní úřady.

  • 20:59

    Španělsko zvažuje, že začne covid-19 kontrolovat podobně jako chřipku a endemické choroby. Uvedl to dnes v rozhovoru, který odvysílala stanice Cadena SER, premiér Pedro Sánchez. Jako jeden z důvodů zmínil výrazný pokles smrtnosti nemoci. Podle deníku El País odborníci ve zdravotnictví již pracují na novém systému sběru dat, v rámci kterého by se nezaznamenával každý jednotlivý případ nákazy koronavirem.

  • 20:53

    Jeden z nejvýše postavených zaměstnanců britského premiéra Borise Johnsona pozval své kolegy na zahradní večírek v oficiálním sídle v Downing Street během první celostátní uzávěry na jaře 2020, kdy platila přísná opatření proti šíření koronaviru. Na pozvánce byla i výzva, aby si na akci donesli vlastní alkohol. Vyplývá to ze soukromého e-mailu, který dnes zveřejnila televize ITV.

Epidemie v České republice zpomaluje zhruba od konce listopadu. Na 100 tisíc obyvatel připadá za posledních sedm dní 441 nakažených. Takzvané incidenční číslo tak za jeden den kleslo o 65.

Incidence se od pátku snížila ve všech krajích. Pouze ve třech regionech je vyšší než 500. V Libereckém kraji připadá na 100 tisíc obyvatel v uplynulém týdnu 532 nakažených, v sousedním Ústeckém kraji 518 nakažených a ve středních Čechách 504 nakažených. Naopak relativně nejlépe je na tom Karlovarský kraj, kde má incidenční číslo hodnotu 258.

O oslabování epidemie vypovídá i reprodukční číslo, udávající, kolik jeden pozitivně testovaný člověk nakazí v průměru dalších lidí. K sobotě kleslo na 0,69. Pod klíčovou hodnotou jedna, znamenající pomalejší šíření nákazy, se drží od začátku prosince.

S koronavirem dosud v Česku zemřelo 35 692 lidí. Denní počty zemřelých v posledních dnech klesají. Zatímco v první polovině prosince umíralo denně až přes 120 lidí s covidem-19, ve druhé polovině měsíce klesly denní počty zemřelých pod stovku. Na čtvrtek zatím připadá 39 obětí, na pátek 26. Údaje z posledních dní ale většinou při dalších aktualizacích rostou.

Loni na Štědrý den přibylo 4376 případů

Laboratoře na Štědrý den provedly zhruba 22 tisíc testů, před týdnem jich bylo více než 100 tisíc. Ve volné dny se testuje výrazně méně. U dvou ze tří typů testů se proti minulému týdnu zvýšila pozitivita. V případě preventivních testů vzrostla z 3,78 na 5,55 procenta. U epidemiologické indikace, kdy se testují lidé například kvůli kontaktu s nakaženým, se podíl pozitivních zvýšil z 9,95 procenta na 11,84 procenta. Naopak v případě takzvané diagnostické indikace, kdy jsou už testováni lidé vykazující příznaky, klesla pozitivita z 25,02 na 21,4 procenta.

Epidemie koronaviru začala v Česku loni v březnu. Od té doby laboratoře v zemi potvrdily 2 444 648 případů. Více než 2,24 milionu lidí se již z nákazy vyléčilo.

Na konci loňského prosince se začalo s očkováním. Zdravotníci dosud v Česku podali téměř 15,2 milionu dávek vakcíny, ukončené očkování má 6,62 milionu lidí. Na Štědrý den se nechalo očkovat 495 lidí, menší zájem byl pouze na Nový rok. Většina lidí si přišla pro posilující dávku vakcíny.

Nouzový stav skončí, budou ale platit jiná omezení

O půlnoci ze soboty na neděli skončí v Česku nouzový stav, který platil od 26. listopadu. Restaurace, bary, diskotéky, kasina a obdobné provozovny tedy nebudou muset od Štěpána zavírat ve 22:00. Přestane také platit zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti. Nová koaliční vláda Petra Fialy (ODS) se rozhodla, že poslance o prodloužení nouzového stavu nepožádá a využije pandemický zákon.

Kabinet tento týden oznámil, že na kulturní a jiné akce bude moci po skončení nouzového stavu maximálně tisíc sedících lidí. Akce, kde účastníci nesedí u stolů, budou omezeny na nanejvýš 100 osob. Zpřísnění opatření ale přijde v období kolem Silvestra. Od 29. prosince do 2. ledna se veřejných a soukromých akcí nebude moct účastnit víc než 50 lidí bez místa k sezení. U stolu v restauraci se povolený počet lidí sníží ze šesti na čtyři, pokud nejde o členy jedné domácnosti.

Na akce i do restaurací budou nadále moci přijít až na výjimky jen lidé, kteří mají dokončené očkování nebo covid v posledním půlroce prodělali. Provozovatelé a organizátoři budou muset kontrolovat covidové certifikáty pomocí aplikace k načtení QR kódů.

Ve středu 29. prosince Fialova vláda posoudí údaje z Británie a Dánska o tom, zda nová varianta koronaviru omikron způsobuje vážné onemocnění u seniorů a rizikových pacientů, a podle toho případně nastaví další protiepidemická opatření. Už od neděle 26. prosince budou mít laboratoře povinnost vyšetřovat pozitivní vzorky u lidí s příznaky covidu-19 testem, který může omikron odhalit.