Houbařská sezona začala. Rostou hlavně bedly, klouzky a začínají i hřiby

Události: Houbařská sezona začala (zdroj: ČT24)

Naplno se rozeběhla houbařská sezona. Vlhké a poměrně teplé počasí vylákalo o víkendu do lesů tisíce milovníků hub. Na sociálních sítích se chlubí úlovky, mezi kterými převažují bedly a klouzky. Začínají ale růst i hřiby. Zvýšený zájem zaznamenaly i houbařské poradny. Podle mykologů je nyní sezóna na vzestupu, a pokud vydrží počasí, začnou ještě růst i podzimní houby. Lékaři hlásí už i první případy otrav.

V největším množství teď rostou bedly. Podle mykologů je jejich plodnic násobně víc než v minulých letech. „V posledních dnech je to úplná houbová exploze. Už se objevují i hřiby, hřiby smrkové, křemenáče,“ řekl mykolog z Plzeňska Luboš Zelený. Oblíbenou destinací houbařů je například les mezi Lužnou a Rudou na Rakovnicku. I v pondělí odpoledne stály podél hlavní silnice zaparkované hned desítky aut.

Poznat, kdy a kde přesně houby rostou, je předem velmi těžké. Záleží na několika podmínkách. Krajina musí mít dost vlhkosti a správná musí být i teplota. Nesmí být zima, ale ani příliš horko. A hlavně muselo v nedávné době, ideálně týden předem, pršet. Houby ale rostou i několik týdnů, většinu času z toho pod zemí. Za čtyřiadvacet hodin navíc dokáží svou velikost i zdvojnásobit. Proto pokud jeden den houbaři odnáší z lesů plné koše hub, velmi pravděpodobně se na stejných místech objeví v následujících dnech další úroda.

Pravděpodobnost růstu hub je podle Českého hydrometeorologického ústavu na většině území velmi vysoká. To potvrzují i fotografie ze sociálních sítí, jen za posledních několik dnů houbaři nasbírali plné koše napříč celou republikou.

Pravděpodobnost výskytu hub 30 .9. 2024
Zdroj: ČHMÚ

Nápor na mykologické poradny

Stejně jako přibývají houby v lese, přibývají i dotazy houbařů v mykologických poradnách. Někteří volají, jiní houby, kterými si nejsou jisti, nosí přímo na pracoviště. Přinášejí z lesa hlavně různé druhy bedel. „Bedla zahradní, tak ta některým lidem způsobuje individuální nesnášenlivost, takže ji nedoporučujeme každému. Začíná nám pomalu růžovková sezona, tam je nutné si dát pozor, aby to opravdu byla růžovka,“ upozornila mykoložka z poradny v Moravském zemském muzeu Hana Ševčíková.

Mykologové doporučují nespoléhat se na kapesní atlasy hub nebo na aplikace v mobilních telefonech. Pokud si houbaři nejsou jisti, měli by se poradit s odborníky.

V období houbařské sezony lidé více telefonují i na záchranku. Mají obavy, že je jim nevolno právě proto, že snědli jedovaté houby. Milovníci hub by si měli navíc v některých regionech, kde se potýkali s nedávnou povodní, dát pozor i na to, jestli není do lesů zákaz vstupu.

Sběr lesních plodin je v Česku oblíbenou záležitostí, alespoň jednou do měsíce chodí do lesa každý šestý Čech. Nejčastěji lidé sbírají právě houby. Jen za rok 2022 to bylo téměř pětadvacet tisíc tun a v roce 2017 to bylo dokonce necelých dvacet osm tisíc tun.

S tím, že houby a další plody pro vlastní potřebu lze sbírat, počítá i novela lesního zákona, kterou schválila vláda. Původní návrh, že klestí by šlo brát jen s vědomím vlastníka, ministerstvo zemědělství vypustilo. Největší úprava zákona za posledních třicet let chce hlavně pestřejší porosty, které odolají změnám klimatu.