Horko zvyšuje riziko pracovních úrazů. Záchranáři častěji vyjíždějí k pádům z výšek

Události: Horko zvyšuje riziko pracovních úrazů (zdroj: ČT24)

Vedro podle záchranářů zvyšuje riziko pracovních úrazů. Zaměstnanci mohou být v horkém počasí unavení a méně pozorní. Ty nejzávažnější, smrtelné, úrazy se podle údajů inspekce práce nejčastěji stávají řidičům, obsluze strojů nebo řemeslníkům a pracovníkům ve výškách.

Na konci dubna zemřel muž při pádu z lešení při opravách kostela svatého Jakuba v Brně. Další dělník nepřežil pád z plošiny ve firmě v Otrokovicích. A v půlce června vrtulník odvážel muže, který spadl z elektrického sloupu v Karolince na Vsetínsku. „V posledních týdnech nejčastěji vyjíždíme třeba k pádům z výšek – ze střech, ze žebříků nebo ze stromů při česání ovoce,“ nastínila mluvčí záchranářů Zlínského kraje Gabriela Netopilová. Nebezpečí hrozí i při mytí oken na vysokých budovách.

Rizikoví pracovníci jsou podle odborníků spíše ti příležitostní, s méně zkušenostmi. „Údržba v továrně, facility služby, stavby a podobně mají nedostatečné vybavení nebo žádné,“ popsal školitel práce ve výškách z Lezeckého centra Klajda Ivo Hrdina.

Bezpečnosti práce věnují v horkých letních dnech zvýšenou pozornost také stavaři. Na mostní estakádě na brněnském Tomkově náměstí se pohybují ve výšce dvaceti metrů. „Zatím jsme neměli žádný úraz, pro případ úrazu je tady proškolený pracovník, to jsem já, zdravotník. Máme lékárničku, nosítka,“ uvedl stavbyvedoucí ze společnosti Metrostav František Šrédl.

Odškodnění za pracovní úraz loni výrazně stouplo – z průměrných 548 tisíc korun na 810 tisíc na osobu. Podle Českého statistického úřadu se loni stalo přes 43 tisíc pracovních úrazů, které si vyžádaly v zaměstnání delší než třídenní absenci.