HN: OLAF píše o podvodu a nepravdivých informacích v dotační žádosti

Zpráva OLAF píše o podvodu a nepravdivých informacích (zdroj: ČT24)

O podvodu, ohrožení finančních zájmů EU a nepravdivých a neúplných informacích v žádosti se podle Hospodářských novin píše ve zprávě Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF), která se týká dotace na Čapí hnízdo. Premiér Andrej Babiš (ANO), o jehož vydání v souvislosti s Čapím hnízdem žádá Poslaneckou sněmovnu policie, řekl, že se ke zveřejněnému obsahu zprávy nemůže vyjádřit, protože zprávu samotnou zatím neviděl. V úterý se s ní seznámí jeho právníci.

„Vyšetřování zjistilo, že představitelé příjemce dotace v době, kdy předložili žádost o podpoření svého projektu a podepsali dohodu o poskytnutí financování v roce 2008, řídícímu orgánu operačního projektu poskytli nepravdivé informace a důležité informace zatajili,“ stojí podle HN ve zprávě Evropského úřadu.

Citace ze zprávy OLAFu je také v souladu s tím, o čem hovořili již v pátek někteří poslanci, kteří mohli do dokumentu nahlédnout. Jakub Michálek (Piráti) či Miroslav Kalousek (TOP 09) uvedli, že se v něm píše o dotačním podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie, resp. o paragrafech 212 a 260 trestního zákoníku. Ty v citované pasáži opravdu jsou.

„Tyto činy můžou být stíhány národními soudními orgány jako porušení paragrafů 212 a 260 českého trestního zákoníku. Národní soudní orgány můžou vzít při svém postupu v úvahu informace získané během vyšetřování OLAF,“ je podle HN uvedeno v závěru dokumentu.

OLAF ve zprávě také uvádí, že anonymní vlastnická struktura Čapího hnízda v době čerpání dotace byla v rozporou se zásadou transparentnosti, která platí pro čerpání peněz z evropských fondů.

Policie obvinila jedenáct lidí

Policie obvinila kvůli Čapímu hnízdu jedenáct lidí. V minulosti obvinili i nynějšího premiéra, předsedu ANO a bývalého majitele Agrofertu, pod který Čapí hnízdo patří, Andreje Babiše a místopředsedu ANO Jaroslava Faltýnka. Oba se v loňských volbách znovu stali poslanci, takže policie žádá o jejich vydání znovu, sněmovna zatím nerozhodla.

Do peněz pro malé podnikatele si druhý nejbohatší Čech sáhnul, aby si vzal 50 milionů, které mu nepatří. Ten, kdo tohle udělal, nemá co dělat ve vládě.
Miroslav Kalousek

Poslanci z mandátového a imunitního výboru, který má sněmovnímu plénu doporučit, jak hlasovat, však mají již od pátku možnost se se zprávou, která je nyní součástí trestního spisu, seznámit. Dokument viděl již i předseda výboru Stanislav Grospič (KSČM) nebo členka výboru Miroslava Němcová (ODS), podobně jako další poslanci oba řekli, že se obsah zprávy shoduje s vyšetřovacím spisem.

„Bude teď záležet na tom, aby se s tím mohli seznámit i ostatní kolegové, kteří tak ještě neučinili. Někteří budou chtít počkat na českou verzi. Uvidíme, nakolik to vnese jiný pohled do možného rozhodování mandátového a imunitního výboru,“ řekl Grospič.

Události, komentáře: Únik zprávy OLAFu nemůže stíhání ohrozit, tvrdí Válková z hnutí ANO (zdroj: ČT24)

Se zprávou OLAF se v pondělí přišel seznámit také předseda STAN Petr Gazdík. Obsah zprávy nechtěl kvůli mlčenlivosti blíže komentovat. „Mohu ale zcela jednoznačně říct, že po přečtení zprávy OLAF budu jednoznačně hlasovat a své kolegy v poslaneckém klubu přesvědčovat o tom, že bychom měli zvednout ruku pro vydání Andreje Babiše s Jaroslava Faltýnka,“ řekl ČT.

Andrej Babiš po jednání vlády novinářům řekl, že sám zprávu číst nebude, ale až ji prostudují jeho právní zástupci, rád se dostaví na jednání sněmovního mandátového a imunitního výboru, který má poslancům doporučit, zda dvojici lídrů ANO vydat k trestnímu stíhání. Právníci se seznámí se zprávou OLAF v úterý. Babiš a Faltýnek byli na stejný den pozvaní před výbor. Oba ale minulý týden požádali o odklad slyšení. 

Informace ze zprávy vypouštějí podle Babiše jeho političtí protivníci. Opoziční politici naopak považují to, co citovaly Hospodářské noviny, za další argument pro své výhrady vůči Babišovi a také jeho vládě. „V optice zprávy OLAF se jenom utvrzujeme, že pan Babiš nejednal v souladu s tím, jak je zamýšleno čerpání evropských dotací,“ uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Andrej Babiš
Zdroj: ČT24

Již dříve se ale Babiš pokusil zprávu OLAFu zpochybnit. Již poté, co se na veřejnosti objevily první informace z ní – ministerstvo financí přitom odmítá celý text zveřejnit s odkazem na probíhající trestní řízení – hovořil o minulých problémech úřadu pro boj proti podvodům. „To neznamená, že OLAF má pravdu. V minulosti měl své problémy, byla tam korupční aféra v rámci jednoho komisaře,“ řekl předseda české vlády. Dodal, že Agrofert podal proti OLAFu stížnost evropskému ombudsmanovi.

Kauzu označil za politickou. „Žádný podvod nebyl. Je to politická záležitost,“ vzkázal. Babiš dále uvedl, že Česko nebude muset podle výkladu ministerstva financí do rozpočtu EU nic vracet. „Vyjmout z financování neznamená vrátit,“ řekl v rozhovoru pro ČT.

Telička: Babiš útoky na OLAF poškozuje demokracii

Proti Babišovým útokům na adresu OLAFu se ohradil místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička, který s ANO dříve spolupracoval. Považuje za nevhodné, když premiér zpochybňuje autoritu OLAFu. Poškozuje to podle něj demokracii na národní i evropské úrovni.

„Ctím presumpci neviny. Ale nemohu akceptovat a považuji za velmi nešťastné a společensky škodlivé, pokud budu podrývat autoritu příslušného orgánu, aniž bych byl schopen předložit jasné důkazy. A to se nestalo do této chvíle,“ řekl Telička. Podle něj může OLAF někdy pochybit, je ale nepřípustné, aby se ho politici snažili diskreditovat. 

Od Agrofertu ke skrytému majiteli a zpět

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. V prosinci 2007 se přeměnila na stejnojmennou akciovou společnost s akciemi na majitele. Jediným akcionářem byla akciová společnost ZZN Pelhřimov. Podle vyšetřovatelů však ke změně nebyl ekonomický ani podnikatelský důvod.

Kvůli změně nebylo možné dohledat majitele firmy, která tak získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert. 

ROP Střední Čechy schválil dotaci na projekt Čapí hnízdo v srpnu 2008. V červnu 2010 byla farma otevřena, Babiš ale její vlastnictví odmítal. V roce 2013 uvedl, že neví, komu Čapí hnízdo patří. V roce 2016 na schůzi sněmovny řekl, že farmu vlastnili v době získání dotace jeho dvě děti a bratr partnerky.

Informace, že se Evropský úřad pro boj proti podvodům zajímá o udělení dotace Farmě Čapí hnízdo, se objevila koncem zimy 2016. Již na konci předchozího roku se jí začala zabývat policie. Trestní oznámení dostala poté, co dnešní premiér Andrej Babiš v dokumentu České televize Matrix AB pronesl, že farma je nejlepší projekt, jaký kdy vymyslel.