Evropští vyšetřovatelé ostří na Babišovo Čapí hnízdo

Padesátimilionovou evropskou dotací na stavbu luxusní farmy Čapí hnízdo se začal zabývat Evropský úřad proti podvodům (OLAF). S odkazem na bruselský zdroj to uvedl server Neovlivni.cz, který tak upřesnil neadresné sdělení OLAF, že „zahájil šetření týkající se projektu v rámci firemní skupiny Agrofert“.

Evropský úřad proti podvodům přidělení dotace na Čapí hnízdo od ledna prověřoval, nyní zahájil samotné vyšetřování. „Rád bych potvrdil, že na konci ledna 2016 po předběžném prozkoumání podaných informací OLAF zahájil vyšetřování jednoho konkrétního projektu, který je součástí skupiny Agrofert,“ řekl James Sweeney z úřadu.

Okolnosti přidělení dotace z programu určeného pro malé a střední podniky společnosti Farma Čapí Hnízdo, která původně figurovala v koncernu Agrofert a po vypršení dotačních podmínek se do jeho lůna zase vrátila, již vyšetřuje i česká policie.

Ačkoli majitel Agrofertu a ministr financí Andrej Babiš (ANO) v dokumentu České televize Matrix AB říká, že farma je nejlepší projekt, jaký kdy vymyslel, nikdy jindy se k němu nepřihlásil. Projekt byl podle něj realizován zcela v souladu se zákonem a podle dotačních pravidel.

Jakékoli pochybení odmítá i Agrofert. „Obecně můžeme uvést, že si nejsme vědomi žádného pochybení. Vše proběhlo v souladu se zákony. Dotace pro farmu Čapí hnízdo byla opětovně prověřována úřady bez jakéhokoli nálezu,“ uvedl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Myslím, že je to nejlepší projekt, co jsem kdy vymyslel. Napadlo mě to, když jsem s dětmi čekal ve frontě v pražské zoo na krmení koz. Byla tam obrovská fronta a já nesnáším čekání. Tak jsem si řekl, že udělám podobný projekt… Nevede sem dálnice, takže se teď kolegy z vlády snažím přesvědčit především o investici do infrastruktury.
Andrej Babiš
ministr financí a předseda ANO

Společnost Farma Čapí hnízdo nefigurovala od roku 2008, kdy žádala o dotace, do roku 2014 v rámci Agrofertu, který nesplňoval podmínky pro přidělení dotace. Akcie firmy byly převedeny na anonymní formu akcií na doručitele. Česká policie se začala Čapím hnízdem zabývat na základě anonymního trestního oznámení, podle kterého Babiš prostřednictvím anonymních akcií kontroloval Farmu Čapí hnízdo i v letech 2008 až 2014.

Čapí hnízdo je rozlehlá farma na Benešovsku v blízkosti hlavního tahu z Prahy na České Budějovice. Funguje jako rekreační resort. Ekocentrum Čapího hnízda pořádá akce pro děti, součástí areálu jsou reprezentativní prostory pro pořádání konferencí a společenských akcí či malá zoologická zahrada. Dominantou farmy je jízdárna ve tvaru obřího čapího hnízda.