Hlídače vytěsňují chytré technologie. Mohou sebrat práci až dvěma pětinám Čechů

Události ČT: Hlídače vytěsňují chytré technologie (zdroj: ČT24)

Nejen zaměstnanci v dopravě, průmyslu, ale třeba i hlídači by do patnácti let mohli přijít o místo. Jejich práci zastane umělá inteligence. Analytici ale očekávají, že náhradou za tato pracovní místa se objeví nové možnosti uplatnění.

Jen dva operátoři by normálně nedokázali sledovat 160 monitorů najednou. To ale ani nemusí. Dva muži stíhají práci, kterou by dělaly desítky hlídačů. Na podezřelé chování je totiž upozorní umělá inteligence zabudovaná přímo v kamerách.

„To je věc, která výrazně podpoří, nebo dokonce nahradí fyzickou ostrahu,“ uvedl technický ředitel společnosti Securitas Jan Peroutka. „Situace v České republice nahrává našemu řešení, protože máme obrovský problém najít lidi,“ dodal.

A v dalších letech má trend, kdy dochází i v oblasti ostrahy budov a majetku k nahrazování lidí technikou a umělou inteligencí, sílit.

Ohroženo je 40 procent Čechů

Pracovní místa čtyřiceti procent Čechů by mohla do patnácti let zaniknout – nahradit by je mohla umělá inteligence, automaty a roboti. Tvrdí to globální studie poradenské společnosti PWC, podle které je zdejší trh z devětadvaceti zkoumaných zemí čtvrtým nejohroženějším.

Automatizace se nejvíc dotkne lidí s nejnižším vzděláním. Během deseti až patnácti let by stroje mohly převzít práci každého druhého z této skupiny. Příklady se objevují už dnes. Třeba strážné ve velkém nahrazují chytré bezpečnostní kamery.

„Pokud jste muž, který má základní vzdělání, působíte v odvětví dopravy, průmyslové výroby anebo třeba v oblasti bezpečnostní ostrahy, tak je více než padesátiprocentní pravděpodobnost, že vaše pozice v horizontu patnácti let již nebude existovat,“ řekl vedoucí partner poradenství ve společnosti PricewaterhouseCoopers Petr Ložek.

Podle analytiků ale zánik pracovních míst nezpůsobí dramatický nárůst nezaměstnanosti. Očekávají, že zároveň vzniknou jiné (nové) pozice. Reagovat na ně ale musí systém vzdělávání.