Havel proti Sacharovovi, cena proti ceně

Praha – Jméno někdejšího českého prezidenta Václava Havla ponese nová mezinárodní cena pro bojovníky za lidská práva. Svým významem by ocenění mělo být srovnatelné se Sacharovovou cenou, kterou víc než dvacet let uděluje Evropský parlament. Na vzniku nového ocenění se dnes dohodli zástupci Knihovny Václava Havla, Nadace Charty 77 a Rady Evropy – neunijní organizace slučující sedmačtyřicet států starého kontinentu.

Cena Václava Havla bude udílena každoročně v říjnu za mimořádný přínos jednotlivce či nevládní instituce k ochraně lidských práv. Nahrazuje cenu lidských práv Parlamentního shromáždění Rady Evropy, která byla vytvořena v roce 2007 a dosud byla udělována každý druhý rok; v roce 2011 ji tak získala ruská nevládní organizace Výbor proti mučení.

Budoucí laureáti Havlovy ceny budou vedle diplomu a trofeje dostávat také odměnu ve výši 60 000 eur (asi 1,5 milionu korun). Částka bude z poloviny financována Parlamentním shromážděním RE a z poloviny Knihovnou Václava Havla a Nadací Václava Havla prostřednictvím rozpočtu ministerstva zahraničních věcí.

Vznik ceny ohlásila jak nadace, tak Havlova knihovna v prosinci roku 2011 poté, co Havel zemřel. Loni se pak obě instituce nejdřív dohodly, že ji budou udílet společně. Nakonec ještě vyjednávaly s Parlamentním shromážděním Rady Evropy.

Sacharovova cena, pojmenovaná po ruském vědci a disidentovi Andreji Sacharovovi, je určena osobnostem, skupinám a organizacím, které podle europoslanců dosáhly významného pokroku při obraně lidských práv, demokracie, právního státu a svobody myšlení. V loňském roce ji získala dvojice íránských aktivistů, právnička Nasrín Sotudíová a režisér Džafar Panahí.

Havlovo jméno ponese nová mezinárodní cena (zdroj: ČT24)