„Guru Jára“ je na svobodě. Podle soudu si trest odpykal ve filipínské vazbě

Brněnský krajský soud propustil na svobodu Jaroslava Dobeše, přezdívaného guru Jára, kterého v srpnu převezla z Filipín česká policie. ČT to potvrdila mluvčí soudu i vězeňské služby. Zakladatel esoterické školy byl v Česku odsouzen na 5,5 roku vězení za znásilnění svých klientek, před stíháním se ale skrýval. Od roku 2015 byl společně s další odsouzenou Barborou Plášilovou ve filipínském detenčním zařízení. Soud jim čas strávený v tamější vazbě započítal do doby trestu.

„Soud rozhodl tak, že doba strávená v imigrační vazbě na Filipínách se započítává do doby výkonu trestu odnětí svobody a rozhodl tak dvěma usneseními v souvislosti s oběma obžalovanými. Soudem byl tedy vydán příkaz k propuštění na svobodu u obou odsouzených,“ uvedla mluvčí soudu Martina Charvátová. Propuštění Dobeše i Plášilové bez bližších podrobností potvrdila mluvčí vězeňské služby Markéta Prunerová.

Rozhodnutí soudu není pravomocné, státní zástupce zatím podal stížnost proti propuštění Dobeše. „Usnesení je však vykonatelné, neboť sice nenabyla právní moci, ale stížnosti není přiznán odkladný účinek,“ doplnila Charvátová.

Dobeše i Plášilovou přivezli policisté do Česka letos v srpnu z Filipín, kde strávili více než osm let v detenčním zařízení. Dvojice se proti deportaci u tamějších úřadů bránila, využila soudní přezkum či žádala o náboženský azyl. 

Zdržení způsobilo také to, že mezi Českem a Filipínami neexistuje platná mezinárodní smlouva o vydávání osob, tamější právní řád navíc neumožňuje povolit vydání na takzvaném principu vzájemnosti.

Esoterická škola

Zakladatele esoterické školy Poetrie Jaroslava Dobeše české soudy potrestaly 5,5 roky vězení za znásilnění klientek metodou takzvaného odháčkování. Plášilové uložily pět let vězení. Dobešova škola nabízela semináře jógy, tantry, astrologie či práce s energií. V komunitě byl muž známý nejen jako guru Jára, říkalo se mu také Óm nadsamec.

Podle pravomocného rozsudku Dobeš znásilňoval s přispěním Pláškové své klientky v letech 2004 až 2007. Tvrdil jim, že jejich všemožné problémy způsobují háčky, které v nich zanechali bývalí sexuální partneři.

Na různých seminářích proto dívky takzvaně odháčkovával. Plášková přivedla dívky do stavu bezbrannosti a Dobeš s nimi souložil. Některé ženy poté trpěly posttraumatickou stresovou poruchou.

Stíhání v kauze Poetrie začalo v roce 2012. Zlínský krajský soud původně uložil Dobešovi deset let vězení a Pláškové 9,5 roku. Po zásahu odvolacího soudu napodruhé potrestal dvojici 7,5 lety vězení, vrchní soud pak ale Dobešovi snížil trest na 5,5 roku a Pláškové na pět let vězení.

Následně justice uznala dvojici vinnou ještě z dalších šesti znásilnění, tresty už jim ale nenavýšila. Veškerá soudní jednání se uskutečnila v nepřítomnosti uprchlé dvojice.