GIBS chce kvůli únikům ze Šlachtovy zprávy vyslechnout členy sněmovní vyšetřovací komise

Poslance z vyšetřovací komise k reorganizaci policie chce vyslýchat Generální inspekce bezpečnostních sborů. A to na pokyn pražských vrchních žalobců. Důvodem jsou úniky ze zprávy, kterou předložil Robert Šlachta. O tom, jestli poslanci z komise nakonec budou svědčit, rozhodnou na příští schůzi sněmovny 8. prosince.

Takzvaná Šlachtova zpráva je zavřená v trezoru, nahlížet do ní mohou jen poslanci oproti podpisu a ještě pod dohledem. „Šlachtova zpráva je určitý soubor dokumentů z různých policejních spisů, které většinově, pokud to tak můžu říct, dával dohromady pan Komárek,“ vysvětluje šéf sněmovní komise Pavel Blažek (ODS). Komárek je bývalý ředitel ostravské expozitury ÚOOZ, který také před vyšetřovací komisí vypovídal. 

Jenomže ačkoliv nikdo z účastníků jednání do médií nechtěl komentovat výslechy, tak se informace z jednání stejně objevily v některých médiích. „Jestliže komise má něco vyšetřit a potom o tom čtete v novinách, tak to je práce, v které nevidím smysl,“ kritizoval úniky člen komise Jan Bartošek (KDU-ČSL). 

Kvůli únikům se proto komise obrátila na nejvyšší státní zastupitelství, aby je prověřilo. „Je tedy logické, že policejní orgán potřebuje členy komise k jejich oznámení vyslechnout,“ dodává Lenka Bradáčová z pražského vrchního státního zastupitelství. 

Někteří členové komise požadavek žalobců odmítají (zdroj: ČT24)

S tím, že budou pozvaní na policejní výslech, ale minimálně někteří členové komise nepočítali, a státní zastupitelství tím prý překročilo svou pravomoc.

„To pokládám za naprosto skandální. Kde je dělba moci, kde je poslanecký mandát, kde je poslanecká imunita?!“ kritizoval poslanec Daniel Korte (TOP 09). „Jakoukoli formu možného zastrašování poslanců a členů vyšetřovací komise považuji v demokratickém právním státě za nepřijatelnou,“ připojuje se ke kritice další člen komise Richard Dolejš (KSČM). 

Jiní členové s výslechem problém nemají: „Pokud policie má potřebu si mě vyslechnout, tak jsem samozřejmě k dispozici,“ uvedl Bohuslav Chalupa (ANO). Šéf sněmovní komise Blažek pak upozorňuje na to, že půjde o jistý precedens: „Bude to možná trošku oříšek, když se ani neví, jestli vypovídat můžeme a kdo nás zprošťuje mlčenlivosti.“ Jednání komise jsou totiž v utajovaném režimu.   

Inspekce chce poslance vyslechnout až poté, co komise ukončí činnost. Tedy nejdříve v únoru. A Lenka Bradáčová ujišťuje, že státní zastupitelství plně respektuje postavení a význam parlamentní vyšetřovací komise.

 Úniky informací řešila komise už dříve, její šéf Blažek ale odmítl, že by informace unikaly od poslanců. „Můj názor je, že některé vyslýchané osoby současně to, co říkají nám, říkají ještě někde jinde.“ Právě proto podali poslanci zmiňované podněty ke GIBS a Nejvyššímu státnímu zastupitelství. Podle Blažka by měly odhalit, jak se některé informace k novinářům dostaly.

A nepřímo poukázal na olomoucké žalobce: „Je jednoznačné, že některé spisy zkrátka a dobře byly v rukou státních zástupců,“ podotkl Blažek.