Energie za dva roky zdražily o 62 procent, seniorům vzrostly náklady o tři čtvrtiny

Události: Energie (zdroj: ČT24)

Náklady na energie stouply podle vicepremiéra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) za dva roky o 62 procent, za rok o 15 procent. Nejvýrazněji se zdražování elektřiny či plynu dotklo domácností seniorů. Spolu s ministrem životního prostředí Petrem Hladíkem (KDU-ČSL) apeloval na další snahu o úsporu energií. Domnívají se, že tomu mohou pomoci státní programy, které mají podpořit například zateplování budov. Podle prezidenta Asociace výrobců minerální izolace Ondřeje Šrámka je ale i s nimi tempo modernizace domů jen asi třetinové oproti tomu, jaké by považoval za vhodné.

Topná sezona by mohla při chladném počasí začít již 1. září a před tou nadcházející začínají znít podobné apely na úspory jako loni. „Pro nás je klíčové, abychom dokázali znovu lidem připomenout, že je potřeba se na topnou sezonu soustředit, hledat cesty a opatření, jak snižovat náklady. Je také potřeba, aby se dělala opatření, která jsou cílená,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

S odkazem na data Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí upozornil ministr, že za poslední rok (od června do června) stouply ceny energií o 15,3 procenta a za dva roky o 61,5 procenta. To platí pro průměrnou domácnost, zejména v domácnostech seniorů bylo zdražení ještě výraznější, těm za dva roky vzrostly náklady na energie o 73 procent. Právě lidi v penzi zvyšování cen energií zasáhlo nejvýrazněji. Zároveň senioři patří i mezi skupiny nejvíc ohrožené energetickou chudobou.

Nadprůměrný byl i růst v nízkopříjmových domácnostech, neúplných rodinách a také u majitelů domů. „Dá se říct, že deset procent českých dětí vyrůstá v energetické chudobě, přičemž energetická náročnost jejich bydlení je hlavní příčina, proč v energetické chudobě jsou,“ podotkl také vedoucí energetického programu Hnutí DUHA Jiří Koželouh.  

Sám Jurečka, respektive ministerstvo, v jehož čele působí, pomáhá domácnostem vyrovnat se s drahými energiemi prostřednictvím příspěvku na bydlení. Zájem o něj v době zdražujících energií stoupá, v současnosti příspěvek podle ministra pobírá na čtvrt milionu příjemců – hlavně lidé žijící v nájmu.

Ministr životního prostředí Petr Hladík připomněl několik programů, z nichž lze získat peníze na úpravy domů, které mají pomoci snížit jejich energetickou náročnost. Od letošního ledna funguje program Nová zelená úsporám Light, který je určen seniorům, lidem pobírajícím příspěvky na bydlení a nízkopříjmovým domácnostem, státní příspěvek lze použít například na výměnu oken nebo dveří, případně na zateplení budov.

Hladík vyčíslil, že přišlo zatím 37 tisíc žádostí o příspěvek z Nové zelené úsporám Light, z nichž většinu jeho úřad již vyřídil a peníze ve 33 tisících případů také již vyplatil. Stát dosud poskytl na zateplení v Nové zelené úsporám Light 3,7 miliardy korun. Průměrná podpora činila podle Hladíka 110 514 korun.

Dál existuje i starší program Nová zelená úsporám, v němž je ale státní příspěvek jen částečný a žadatel ho získá až zpětně, a nový program Oprav dům po babičce. V něm chystá ministerstvo změny, podle Hladíka bude možné od ledna využít k opravám starších domů výhodný úvěr ze stavebního spoření a dodatečné příspěvky slíbil žadatelům s dětmi.

Prezident Asociace výrobců minerální izolace Ondřej Šrámek nicméně považuje tempo rekonstrukcí starších domů za nízké. Dostatečně zrenovovaná je podle něj jen asi čtvrtina domů postavených před rokem 1980. „Renovační tempo je pořád potřeba asi ztrojnásobit,“ poznamenal.