E15: ČSSD nesmí nakládat s Lidovým domem a sousedním palácem

Události ČT: Sociální demokraté nesmějí nakládat s Lidovým domem (zdroj: ČT24)

Sociální demokraté nesmějí nakládat s Lidovým domem ani se sousedním Lannovým palácem v centru Prahy. Exekutor zablokoval majetek strany kvůli dluhu 337 milionů korun vůči právníkovi Zdeňku Altnerovi. Napsal to v pátek deník E15, podle kterého se v katastru u těchto lukrativních nemovitostí objevila poznámka o zahájení exekuce.

Podle mediálního zástupce právníků strany Jiřího Chvojky to nic nemění na odkladu vykonatelnosti rozsudku, který v červnu nařídil Nejvyšší soud.

„Záznam o exekuci vyznačený v katastru nemovitostí je pouze technickou poznámkou, která reflektuje skutečnost, že Obvodní soud pro Prahu 1 již před několika měsíci vydal formální pověření exekutoru (Lukáši) Jíchovi k vedení exekuce na základě rozsudku Městského soudu v Praze z března loňského roku,“ řekl listu Chvojka. 

Podle Chvojky se na denních operacích sociálních demokratů nic nemění. „Je tam jenom technicky vyznačeno, že exekuce byla zahájena, ale na běžném fungování to nic nemění. Protože obě strany čekají na rozhodnutí Nejvyššího soudu na dovolání, které podala sociální demokracie. A dokud toto dovolání nebude vyřešeno nejvyšším soudem, tak není možné v té věci pokračovat,“ řekl.

Pokud exekutor nechá do katastru zapsat i právo spravovat nemovitost, inkasoval by i nájemné, píše list. V tomto případě by to bylo hlavně od developerské skupiny Finep, která si pronajímá Lannův palác.

Podle advokáta Bystríka Bugana by dražba nemovitostí nastala až v okamžiku, kdy exekuci nebude možné uskutečnit jinak. Musí však být přiměřená dluhu.

„Tento krok už je na úrovni exekučního příkazu k prodeji nemovitostí. Tohle není předmětem exekuce. To znamená tenhle krok teoreticky možný je, ale zatím s ohledem na Nejvyšší soud nehrozí,“ vysvětlil advokát Milan Schagerer.

Stupňování kroků ze strany exekutora podle ČSSD nehrozí, protože ho blokuje rozhodnutí Nejvyššího soudu o odkladu rozsudku, uvádí E15.

Spor začal v roce 1997, kdy ČSSD uzavřela s advokátem Zdeňkem Altnerem smlouvu o právní pomoci při získávání svého historického sídla: Lidového domu v Hybernské ulici. Smlouvu dojednal tehdejší místopředseda strany Ivo Svoboda a podepsal ji tehdejší předseda Miloš Zeman. Strana se v ní zavázala, že pokud se právo ČSSD podaří prosadit, vyplatí Altnerovi odměnu ve výši deseti procent z hodnoty objektu.

Poté, co v roce 2000 socialisté získali Lidový dům zpět, obdržel právník 17 milionů (třetinu částky, kterou byla strana ochotná zaplatit); Altner následně podal několik žalob. Na konci března 2016 dovedl k pravomocnému rozsudku spor o 18,5 milionu korun. Sumu vypočítal jako desetinu částky, kterou ČSSD získala na nájemném. Kvůli smluvní pokutě ale musí sociální demokracie zaplatit podstatně víc: 337 milionů korun.

ČSSD se rozhodla peníze Altnerovi neposlat a uspokojovat místo toho jeho věřitele, kteří se jí přihlásili a požadují kolem 20 milionů korun. Zároveň se odvolala k Nejvyššímu soudu a požádala o odklad vykonatelnosti rozsudku. Soud straně v červnu vyhověl. 

Zdeněk Altner v listopadu 2016 zemřel a pohledávka se stala součástí dědického řízení.

Lidový dům
Zdroj: Martin Štěrba/ČTK