Dopravní omezení, ale žádní dělníci. Za zdržení staveb často může chybná dokumentace

Události: Zdržení dopravních staveb (zdroj: ČT24)

Zdržení dopravních staveb není nic neobvyklého. Většinou za nimi podle zúčastněných stojí nesrovnalosti v plánech, které neodrážejí realitu. Výsledek ale působí na ty, jež situaci vidí zvenčí, dost rozpačitě.

Na pražském konci D1 se kolona tvoří kvůli stavbě protihlukové stěny a podchodu každý pracovní den. „Máme zde zkoordinovány dvě stavby, které jsme právě kvůli úspoře času spojili do jednoho dopravního omezení,“ vysvětluje mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková.

Nezávislé pozorovatele zarazí prázdné staveniště, a to i během běžné pracovní doby. Vedení Prahy jej vysvětluje neočekávanými problémy, na které dělníci narazili, totiž že podchod neodpovídá dokumentaci.

„Byly přerušeny práce do vyřešení problému a nového pokynu projektanta. Stavba tam měla umístit ceduli ,technologická přestávka‘, za což jsme jim dali výtku,“ popsal náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě). Zbytečné omezení ale zatím nikdo neodklidil.

Častý problém

Výsledek tak spíše připomíná to, co se objevilo už v roce 2019 v podobné lokalitě – jen zvolna se pracovalo na protihlukové stěně na Spořilově, ke které se táhly dlouhé kolony. Redaktor ČT tehdy zaznamenal jednou čtyři dělníky, pak jedenáct, ale často také nikoho. Vedení města se tehdy na rychlost prací chtělo zaměřit.

Podobné zkušenosti mají i jiná města, například Ostrava. Při rekonstrukci mostů ve Výškovické ulici v Ostravě-Vítkovicích měli dělníci před dvěma lety problémy kvůli nedostatečné původní dokumentaci k rekonstrukci.

Při pracích narazili na betonové základy, se kterými nepočítali, což zdrželo rekonstrukci zhruba o půl roku. Pro nezúčastněného pozorovatele to však vypadalo v nejlepším případě jako poloprázdné staveniště. Podobné stavby mívají ještě jeden společný jmenovatel – všechny vznikly v 70. a 80. letech.