Doktorů je málo a stárnou. Lékařské fakulty proto poprvé získají peníze navíc

Události: Lékařské fakulty poprvé získají peníze navíc (zdroj: ČT24)

Lékařským a pedagogickým fakultám se v právě začínajícím akademickém roce navýší rozpočet – aby mohly přidat učitelům, zkvalitnit výuku a přijímat víc studentů. Pro pedagogické fakulty je připraveno 200 milionů korun, o 20 milionů více než letos. Lékařské fakulty získají podporu poprvé.

Anatomie je základem prvního ročníku na medicíně, v budoucnu ale hrozí, že ji nebude mít kdo učit. „Profesorů máme šest, což vypadá krásně, ale z těch šesti je pouze jeden mladší šedesáti let,“ říká přednosta Anatomického ústavu 1. lékařské fakulty UK Karel Smetana.

Anatom si totiž vydělá méně než čerstvě vystudovaný lékař. Právě na platy učitelů proto půjde většina peněz. „Garanti oborů musí zodpovídat za to, aby vytvořili dostatečné podmínky pro to, aby budeme-li mít víc studentů, tak aby se ti studenti měli kde učit,“ vysvětluje předseda Asociace děkanů lékařských fakult a děkan 1. lékařské fakulty UK Aleksi Šedo.

Lékařské fakulty si rozdělí téměř sedm miliard

Z rozhodnutí vlády mají všechny školy od příštího roku začít přijímat o 15 procent mediků víc. Lékařské fakulty už dostaly 135 milionů korun, další finanční pomoc má následovat. V příštích jedenácti letech si rozdělí téměř sedm miliard korun.

„Se současným počtem absolventů nebudou tito absolventi – i kdyby všichni šli do zdravotnictví – schopni nahradit stárnoucí lékařskou populaci,“ uvádí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Už nyní se průměrný věk lékařů jen v primární péči blíží k šedesáti letům. Průměrný věk lékařů pro děti a dorost je 59 let, u lékařů pro dospělé 56 let. Celému zdravotnictví navíc chybí až tři tisíce lékařů.

Přidáno dostanou i učitelé budoucích učitelů

Příspěvek míří i pedagogickým fakultám. „Nebudeme mít kvalitního lékaře, pokud mu nedáme kvalitní základní vzdělání,“ upozorňuje děkanka Pedagogické fakulty Univerzity Palackého Libuše Ludíková. I učitelům budoucích učitelů se proto zvednou platy.

Všechny veřejné vysoké školy budou hospodařit s více než 26 miliardami korun, což je o dvě miliardy víc než letos.