„Dal jsem jí tašku pro psa a šátek.“ Svědci tvrdí, že Nečasové luxusní dary nevěnovali

Události: Svědci tvrdí, že Nečasové luxusní dary nedali (zdroj: ČT24)

Pokračuje kauza údajného krácení daní, jehož se podle obžaloby dopustila Jana Nečasová, dříve Nagyová. Soud si předvolal lidi, kteří údajně někdejší šéfce kabinetu expremiéra Petra Nečase (ODS) dávali luxusní dary v celkové hodnotě zhruba deset milionů korun. Svědci, například šéf ČEZu Daniel Beneš, ale odmítli, že by od nich Nečasová nějaké luxusní věci dostávala.

Údajní dárci se octili v roli svědků. Dosud se z jednání většinou omlouvali, soudkyně jich proto na úterý předvolala šestnáct. Vladimír Johanes, lobbista spojovaný se skupinou ČEZ, Nečasové podle žalobců věnoval mimo jiné šperk za více než milion korun.

„Samozřejmě si dáváme dary celá ta léta průběžně, ale jsou to normální dary. Jedním byla cestovní taška pro psa, pak nějaký normální šátek,“ prohlásil Johanes. Luxusní dary lobbista odmítá.

Podle žalobců ale Johanese usvědčují odposlechy. Ty však soudkyně nepovolila. „Jsme při prokazování viny trošičku limitovaní,“ připustil státní zástupce Rostislav Bajger.

Muzikář: Šperky jsem nekupoval pro ni

Advokát Karel Muzikář, někdejší poradce premiéra Nečase, podle obžaloby koupil šperky, které nakonec skončily u Jany Nečasové, v obchodě Cartier. Žalobci Muzikáře konfrontovali s fakturami za údajný nákup šperků.

„Jestli tady jsou nějaké faktury, na které jsem nakupoval, nechápu, co by to mělo prokazovat. Já jsem v prodejně Cartier běžně nakupoval dárky, ale nikoli pro paní Nagyovou,“ uvedl Muzikář. To, co bylo zajištěno při domovní prohlídce paní Nečasové, je právě to, co bylo kupováno na základě těchto faktur, oponuje Bajger.

Na odpoledne pozvala soudkyně Králová šéfa ČEZu Daniela Beneše. „Když byly Vánoce nebo jsem měl já narozeniny nebo když měla narozeniny například paní Nagyová, tak mi dala kravatu k narozeninám, já jsem jí dal šátek,“ odmítá i Beneš, že by šéfce Nečasova kabinetu věnoval luxusní dary. „My tvrdíme, že existují důkazy, že tyto osoby darovaly konkrétní věc,“ zopakoval Bajger. 

Za krácení daní hrozí Nečasové až osmileté vězení. Vyšetřovatelé chtěli ženu původně obvinit z korupce. Předpokládali totiž, že dárky byly úplatky, které měly vlivným lidem zajistit udržení pozic ve státních či městských firmách nebo přístup k premiérovi. Neměli ale dostatek důkazů.

Celková hodnota darů, které Nečasová podle obžaloby přijala a nepřiznala, činí 10,1 milionu korun a údajně zkrácená daň pak 736 tisíc korun. Advokát Nečasové před časem uvedl, že klientka peníze doplatila. Nečasová se však proti zpětnému vyměření daně brání správními žalobami.

V kauze, která v roce 2013 přispěla k pádu vlády, čelí Nečasová také obžalobě z podplácení. Spolu s ní jsou obžalováni bývalý premiér Nečas a někdejší náměstek ministra zemědělství Roman Boček.

Státní zástupce tvrdí, že v roce 2012 přislíbili poslancům Marku Šnajdrovi, Petru Tluchořovi a Ivanu Fuksovi lukrativní funkce za to, že se vzdají mandátu a nechají projít vládní daňový balíček, s nímž nesouhlasili. Také v části týkající se takzvaných trafik obžalovaní vinu odmítají.