V kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství podali dovolání všichni tři odsouzení zpravodajci

Kauza údajného zneužití Vojenského zpravodajství míří k Nejvyššímu soudu. Ondrej Páleník při projednávání jiného případu České televizi potvrdil, že podal dovolání. Spolu s ním podal dovolání také Milan Kovanda. V minulosti se na Nejvyšší soud obrátil také Jan Pohůnek. Všichni tři dostali letos v březnu podmíněné tresty a zákazy činnosti. V případu byla shledána vinnou taky manželka Petra Nečase Jana Nečasová, dříve Nagyová.

O dovolání odsouzeného zpravodajce Pohůnka informoval už v červenci server Aktuálně, později dovolání podal také Kovanda. Ve čtvrtek o podání dovolání informoval Českou televizi i třetí odsouzený zpravodajec Páleník. Verdikty nad odsouzenými tak bude řešit Nejvyšší soud.

„Mohu potvrdit, že v uvedené věci byla k dnešnímu dni podána tři dovolání. Inženýr Páleník dovolání podal 2. srpna, inženýr Kovanda 9. července a inženýr Pohůnek 20. června,“ uvedl mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Lukáš Svrček.

Soud zpřísnil zpravodajcům i Nečasové tresty

Letos v březnu zpřísnil odvolací soud Nečasové, někdejší šéfce kabinetu tehdejšího premiéra Nečase, i trojici zpravodajců podmíněné tresty a zákazy činnosti. Do vězení je ale neposlal. Podmíněné tresty jim soud uložil už dříve.

Zpravodajci Páleník, Kovanda a Pohůnek dostali podmínky v délce 2,5 roku, dvou let a 20 měsíců a zákazy činnosti ve zpravodajských službách a bezpečnostních sborech na osm, sedm a šest let. Nečasová dostala v březnu podmíněný trest na tři roky a zákaz činnosti ve státní správě na deset let.

Podle odvolacího senátu byly původně uložené podmíněné tresty v rozpětí 18 měsíců až dvou let a pětileté zákazy činnosti nepřiměřeně mírné. Zároveň ale v březnu dospěli soudci k závěru, že čtveřici nebylo možné poslat za mříže, protože všichni obžalovaní byli stíháni pouze pro přečiny.

Páleníkovi ovšem hrozí podmíněný trest i v jiné kauze.  V důsledku by tak mohl jít v případě uznání viny do vězení. Pražské vrchní státní zastupitelství ho viní z toho, že v roce 2013 uzavřel dodatek na pronájem prázdné nádrže v Nelahozevsi. Ten původně platila firma Viktoriagruppe, dodatek jí ale této povinnosti zbavil. Správa státních hmotných rezerv, jíž Páleník vedl, musela od té doby za nádrž platit, měsíčně ji to stálo čtyři miliony korun. Státní zástupce tvrdí, že Pohůnek spolu s bývalým ředitelem správy rezerv Tomášem Perutkou způsobili státu škodu 49,5 milionu korun.

Jana Nečasová podle rozsudku zosnovala zneužití pravomoci, když v roce 2012 nezákonně zaúkolovala zpravodajce, aby zařídili sledování premiérovy tehdejší manželky Radky. Získáním informací o její předpokládané nevěře chtěla uspíšit Nečasův rozvod. Kauza přispěla v roce 2013 k pádu vlády Petra Nečase. Pražská policie nyní prověřuje, zda se expremiér u soudu nemohl dopustit křivé výpovědi.