ČT: Dvě třetiny poslanců chtějí vydat Babiše a Faltýnka policii, proti jsou hlavně zástupci ANO

Události: Dvě třetiny poslanců chtějí vydat Babiše a Faltýnka policii (zdroj: ČT24)

Většina poslanců, které oslovila Česká televize, je pro vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v kauze dotace pro farmu Čapí hnízdo. Vydání už doporučil mandátový a imunitní výbor sněmovny, poslanci o něm budou hlasovat zřejmě ve středu 6. září. Vedení ANO ve čtvrtek večer oznámilo, že pro zmíněný krok nevidí důvod – někteří poslanci hnutí přesto chtějí hlasovat pro.

Ze 173 zákonodárců, kteří odpověděli na dotaz ČT, se více než dvě třetiny vyslovily pro vydání. Nikdo neuvedl možnost, že by hlasoval pro vydání pouze jednoho z poslanců. Vydání obou politiků k trestnímu stíhání ve středu doporučil mandátový a imunitní výbor sněmovny.

Jak chtějí poslanci hlasovat o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka
Zdroj: ČT24

„Poslanci mají k dispozici víceméně pouze doporučení výboru, který se tím zabývá přece jen intenzivněji. Je to silné vodítko pro rozhodování, takže já budu doporučovat (členům sociální demokracie), aby hlasovali pro vydání obou poslanců,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák.

Pro vydání bude hlasovat například Richard Dolejš (ČSSD). V postoji ho prý utvrdily výroky prezidenta Zemana a ministra spravedlnosti Pelikána, které označuje za nepřijatelné. „Nehodlám ustupovat jejich mediálnímu tlaku a jsem zásadně proti tomu, aby jakýmkoli způsobem byly zastrašovány a zpochybňovány orgány činné v trestním řízení.“

„Padesátimilionový dotační podvod v kauze Čapí hnízdo nelze zamést jen tak pod koberec a akceptovat záminku k odložení trestního stíhání podezřelých osob blížícími se volbami. Ať v této věci mají možnost rozhodnout k tomu oprávněné orgány a případně justice,“ dodal Dolejš.

„Každý poslanec hlasuje za sebe, ale já si myslím, že drtivá většina našich členů bude hlasovat pro vydání,“ řekl vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Stejně se zřejmě zachová i velká část opozice. „Nikdo z našeho poslaneckého klubu nevidí důvod, proč bychom měli hlasovat proti,“ uvedl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Vzhledem k tomu, že se jedná o vrcholného politika a možného člena budoucí vlády, tak by o vině nebo nevině měl rozhodnout nezávislý soud,“ míní Bohuslav Svoboda (ODS).

„Myslím si, že proti (vydání) se má hlasovat jen v případě závažných pochybností a ty se zatím nepotvrdily,“ reagoval Jan Farský (STAN). „Jednak je tam doporučení výboru a jednak si myslím, že ta situace je podezřelá a podvod je tam evidentní,“ dodal šéf Starostů a nezávislých Petr Gazdík.

„Pro nás rozhodně byla významná informace, že se dozorující orgán – tedy státní zástupce – postavil za průběh předběžného šetření,“ podotkl člen mandátového a imunitního výboru Jiří Dolejš (KSČM).

Z šesti poslanců za Úsvit chtějí pro vydání hlasovat tři. „Sněmovna nemá rozhodovat o tom, zda se skutek stal, to je na soudu. Předpokládám, že pro vydání bude i samotné ANO, když to měli v etickém kodexu a chtěli imunitu zrušit,“ uvedl Martin Lank.

V ANO je nejvíce nerozhodnutých

Proti vydání Babiše a Faltýnka jsou zejména zástupci hnutí ANO. Ze 37 poslanců, kteří odpověděli na dotaz ČT, se jich sedm kloní k vydání, devět proti a dvacet uvedlo, že ještě neví. 

„Myslím si, že policie dostatečně nedoložila tvrzení, která jsou uvedena v žádosti,“ říká místopředseda mandátového a imunitního výboru Matěj Fichtner. „Jediná šance, jak mít nějaké svobodné a demokratické volby, tak by bylo správné nevydat,“ myslí si místopředseda sněmovny Radek Vondráček.

„Dva měsíce před volbami je to účelové. Je to politická kampaň,“ tvrdí Karel Tureček. Podobně mluví třeba poslankyně Jana Lorencová. „Je to účelové, vytažené, podle mého hlubokého přesvědčení je jediným cílem odstranit pana Babiše.“

Naopak pro vydání bude z poslanců za ANO hlasovat třeba Martin Kolovratník. „Jsem v otázce imunity konzistentní, celou dobu hlasuju pro vydání a nehodlám to měnit,“ vzkázal. I přesto, že má o případu pochybnosti, imunita se podle něj má dotýkat pouze projevů ve sněmovně. Ostatně to už dříve tvrdil i sám Andrej Babiš.

Velká část poslanců hnutí je před hlasováním dosud nerozhodnutá a chce počkat na doporučení klubu. Místopředseda hnutí Richard Brabec nepředpokládá, že poslanci budou mít hlasování závazné, jednat o tom bude v úterý jejich klub.

Vedení ANO k vydání nevidí důvod

Vedení ANO se na čtvrtečním večerním jednání shodlo, že pro vydání svého předsedy Babiše a šéfa poslaneckého klubu Faltýnka nevidí důvod. „Výbor hnutí ANO je přesvědčen, že nynější kauza Čapí hnízdo je politicky motivovaná a má zásadně ovlivnit nadcházející parlamentní volby,“ citoval Brabec z usnesení. Jednání se zúčastnila dvacítka lidí z širšího vedení strany.

„Rovněž jsme se zabývali otázkou morálního kodexu a případného konfliktu s možnou kandidaturou a konstatovali jsme, že kandidatura obou pánů není v rozporu s morálním kodexem hnutí, protože ten se zabývá pouze případem, kdy proti reprezentantovi hnutí je podána obžaloba pro úmyslný trestný čin nebo nedbalostní trestný čin spáchaný v souvislosti a ve spojení s výkonem veřejné funkce.“

O tom, jak budou Babiš a Faltýnek hlasovat na plénu, prý nemluvili. „Necháme to určitě na obou pánech. Další debata bude pokračovat v úterý na poslaneckém klubu, který potom určitě také zaujme nějaký postoj. Předpokládáme, že tam nebude žádné závazné hlasování, ale to všechno uvidíme,“ řekl Brabec.

Předsedkyně Asociace krajů ČR Jana Vildumetzová (ANO) přečetla novinářům stručné stanovisko, podle nějž všech pět hejtmanů ANO stojí za Babišem a Faltýnkem. „Vyjadřujeme jim plnou podporu a jsme přesvědčeni, že je za tím očividná snaha před důležitými volbami, ve kterých jde o všechno, poškodit pana Babiše a celé hnutí ANO,“ prohlásili hejtmani.

Babiše chce policie stíhat v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo pro podezření z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu ve formě účastenství. Oba svou vinu odmítají, policejní žádost označují za účelovou a dávají ji do souvislosti s volbami. Pokud oba politici obhájí v říjnových volbách své mandáty, bude muset o jejich vydání rozhodnout sněmovna znovu.