ČSSD by měla přestat vysílat netolerantní signály, jinak podle Sobotky přijde i o zbytek voličů

ČSSD by měla podle premiéra Bohuslava Sobotky přestat vysílat negativní signály, řekl to po summitu 16 evropských zemí a Číny v Budapešti. Reagoval tak na výzvu jihomoravských sociálních demokratů, aby se kvůli odpovědnosti za výsledky voleb vzdal poslaneckého mandátu. Sobotka už dříve uvedl, že funkci složit nehodlá, protože se cítí být vázaný hlasy voličů.

Mateřská buňka dosluhujícího premiéra vyzvala o víkendu k rezignaci kvůli tomu, že ČSSD získala ve volbách jen málo přes sedm procent hlasů. „Sociální demokracie by se měla hodně rychle vzpamatovat, protože pokud bude vysílat takovéto negativní netolerantní signály, tak přijde i o ty voliče, kteří jí zůstali po těchto volbách,“ reagoval Bohuslav Sobotka.

Sociální demokracie, kterou Sobotka do červnového odstoupení z pozice předsedy i volebního lídra vedl, by se měla podle premiéra vrátit k pozitivnímu programu a prosazování zájmů svých voličů. „Měla by přestat v tomto zničujícím vnitrostranickém boji,“ konstatoval.

Sobotka: Budu si zvykat na roli opozičního poslance

Sobotkou vedená vláda ve středu podá demisi v návaznosti na to, že minulý týden skončila ustavující schůze nové sněmovny. „Rozhodl jsem se zařadit ten bod na pravidelné jednání, které už bylo svoláno. Vláda přijme usnesení, které doručíme na Pražský hrad, aby pan prezident mohl jmenovat nového premiéra a vládu,“ řekl Sobotka.

Po demisi očekává, že bude jeho vláda vykonávat funkci v demisi. Období může být poměrně krátké, prezident Miloš Zeman avizoval, že by šéfa ANO Andreje Babiše mohl jmenovat premiérem ve středu 6. prosince a jeho chystanou menšinovou vládu pak v pátek 15. prosince. „Dokončíme mandát a já se pak budu soustředit na výkon mandátu ve sněmovně. ČSSD je v opozici, takže to bude změna proti těm čtyřem letem, kdy jsem reprezentoval vládu. Budu si zvykat na roli opozičního poslance,“ uvedl Sobotka.