Češi mají problémy se splácením půjček, u hypoték zůstává platební morálka dobrá

Události: Potíže Čechů se splácením dluhů (zdroj: ČT24)

V Česku přibývá lidí, kteří mají problémy se splácením půjček. Ve třetím čtvrtletí byla podle dluhových registrů ohrožena úhrada více než šesti procent všech krátkodobých úvěrů. Naopak u hypoték zůstává platební morálka dobrá.

Nejvíce ohroženi nesplácením krátkodobých závazků jsou lidé v Ústeckém kraji, problémy zde má každý desátý. Podobná je situace i v Karlovarském kraji. Naopak nejlépe jsou na tom dlužníci v Praze a ve Zlínském kraji.

„Už poměrně dlouhou dobu se neustále zvyšuje tlak na úspory, na naše příjmy. Lidé prostě mají míň a míň peněz a to souvisí s tím, že zadluženost před Vánoci roste víc než obvykle,“ konstatoval Daniel Hůle, vedoucí dluhového poradenství v lidskoprávní organizaci Člověk v tísni.

I proto poradci varují před půjčkami na zbytné věci, jako jsou například vánoční dárky, nebo před úvěry u nebankovních institucí. To potvrzují i ti, kteří se do dluhové pasti dostali. „Prvotní chybou bylo si vůbec půjčit, protože já jsem byla vždy zastánkyní toho si nepůjčovat,“ přiznala v rozhovoru pro Českou televizi dlužnice Eva, klientka organizace Naděje.  

Jenže v dluhových poradnách v současnosti přibývá i těch, kteří nemají peníze na provoz domácnosti nebo na mimořádné výdaje.

„S klienty hovoříme o tom, že si berou drobné úvěry například na splácení vyúčtování energií. Nebo že energie při normálním placení záloh už berou takovou část jejich rozpočtu, že si prostě na opravu ledničky či pračky musí vzít menší úvěr,“ uvedl ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal.

„Lidé se utrácet bojí. A ti, kteří na to nemají –⁠ a ten rozdíl je mezi jednotlivými domácnostmi velký –⁠ se začínají připravovat na to, že utrácet nebudou. Nebo že nebudou schopny splácet úvěr,“ doplnil ekonom a bývalý člen Národní rozpočtové rady Richard Hindls.

Domácnosti se navíc příští rok budou zřejmě znovu vyrovnávat se zdražením energií. Inflace má ale obecně dál klesat.